Electronic Beats Hungary

Cinkosság-e Nina Kraviz hallgatása az ukrajnai háború kapcsán?

Vetődnek a hullámok, amiért az orosz DJ nem szólalt még meg érdemben.

Amióta Vlagyimir Putyin lerohanta Ukrajnát, a nyugati világ szankciók hosszadalmas sorával jelezte ellenállását, és azt, hogy klasszikus fegyverek nélkül is keservessé tudja tenni Ororszország helyzetét. Hiszen amikor egy orosz állampolgár egy reggel arra virrad, hogy már nem vehet meg egy bútort az Ikeában, almás telefont az Apple Store-ban, edzőcuccokat a kedvenc menő sportmárkáinál, de még egy nyomorult pólót sem a H&M-ben, mert ezek az üzletek mind bezártak, továbbá nem működik egyik bankkártyája sem, nem tud nézni új amerikai filmeket és a Facebookot sem használhatja, akkor esetleg elgondolkodik azon, hogy nem minden teljesen úgy van, ahogy azt az országának vezetése kommunikálja (jobb esetben ezt már régen tudja).

De nem csak nemzetközi cégek húzták le a rólót, hanem a nemzetközi kultúra is ezt tette orosz művészek sorával, és itt lépünk ingoványos talajra. Mert amikor az Eurovízió letiltja az orosz indulókat, vagy visszamondják a nagynevű Bolsoj Balett előadásait, az érthető abból a szempontból, hogy ők mind az állam hátszelét élvezik. Ám amikor koncerteket pusztán nemzetiségi alapon fújnak le, Moszkvához egy paraszthajszállal sem kapcsolódó független alkotók esetében, akkor már kevésbé korrekt történelmi előképek villannak fel.

Szergej Loznitsa, a Donbassz című post-truth komédia ukrán rendezője például annyira felrántotta magát, hogy inkább visszaadta az Európai Filmakadémiai tagságát, miután a szervezet bojkottálta a teljes orosz filmipart. “Nem szabad az embereket az útlevelük alapján megítélni” – mondta.

A kulturális proxyháború új frontjában: Nina Kraviz

Újonnan az elektronikus zenei világ sem maradt felostorozott érzelmek nélkül. A neves holland lemezcég, a Clone megszüntette együttműködését Nina Kraviz kiadójával, a трип-pel, arra hivatkozva, hogy az orosz DJ nem egyértelműsítette eddig, miképp viszonyul az Ukrajnában dúló invázióhoz. (Illetve egy februári instaposztban kiírta, hogy imádkozik a békéért, de ennél a kényelmességnél többre nem futotta.)

Igaz, ők legalább még – nagyon helyesen – hozzátették közleményükben, hogy “szíve joga szabadon hallgatni, megtarthatja magának a politikai nézeteit is, és élheti az életét, ahogy jónak látja. Lehet, hogy személyes okokkal is képes igazolni a hallgatását, de ugyanígy a Clone Records is szabadon dönthet úgy, hogy nem fogadja el ezt a hozzáállást.”

Az ukrán dj, Nastia már kevésbé megengedő: ő már nyilvános felhívást is intézett felé, hogy tisztázza nézeteit és esetleges kötődését Putyinhoz – amit, úgy tűnik, sokan korábbi, még a háborút megelőző, könnyelmű megnyilatkozásaiból vezetnek le, például ebből a Twitter-posztból:

“A rave-kultúra mindig is a szabadságról, az emberi jogokról szólt. Láthatjuk, hogy a detroiti szcéna is az Egyesült Államokban zajló eseményekre reagálva jött létre, ahogyan a Berlini Fal is kitermelte a maga művészeit. Most pedig ártatlan emberek halnak meg, miközben egyesek el akarják távolítani magukat mindettől” – nyilatkozta Nastia a TIME magazinnak.

Retorziók árnyékában

Lehet Nina Kravizot kritizálni, és elmondani mindenféle cinkosnak, mert néma, de érdemes azért ránézni a követőinek számára, ami a Facebookon, az Instán, a Twitteren és a TikTokon összességében alulról nyaldossa a 4 milliót. A Novicsok-koktélok meg a világszerte válogatott módszerekben utazó FSZB-ügynökök korában talán nem annyira egyszerű nagy elérésű orosz celebként meghozni azt a döntést, hogy beleállok az anyaországom kormányába, ami előszeretettel börtönöz be, mérgez meg és tüntet el embereket.

Talán a másik magasligás lemezlovas, Rebekah is erre akart utalni, amikor azt üzente Nastiának: “a szólásszabadság egyben azt is jelenti, hogy a csendet választod, ha nem érzed komfortosnak, hogy megszólalj.”

Egyébként Nastia és Kraviz is fellép a közelgő detroiti Movement Music Festivalon. Nastia itt eredetileg azt mondta a fesztivál szervezőjének, hogy visszalépne a fellépéstől, mert olyan orosz művészek is szerepelnek a lineupban, akik nem nyilatkoztak még meg az ukrajnai háborúról. Végül azonban úgy döntött, mégis fellép. “Én vagyok az egyetlen, aki képviseli az országomat ezen a fesztiválon. Sokkal fontosabb, hogy megjelenjek és felemeljem az ukrán zászlót a DJ pultban” – írta üzenetében.

 

(Szavak: Unger András)

Kövess minket mindenhol:

Published May 17, 2022.