Electronic Beats Hungary

Mesterséges intelligencia fejezte be Beethoven befejezetlen szimfóniáját

És ezt most meg is hallgathatjuk.

Az elektronikus zene, ha úgy tetszik, mindig is a jövőt, az új irányokat kutatta. Így senkit nem érhetett különösebb meglepetésként, hogy a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket, azon belül is a mintázatokat feldolgozó és az azok alapján még az emberi elme által sem megjósolható újabb lépéseket kitaláló machine learninget egyszer majd gépekkel dolgozni egyébként is szerető zenészek próbálják majd ki a saját munkáikra.

Szerkesztőségileg ott voltunk 2019 februárjában Berlinben, hogy megtudjuk, milyen az, amikor korunk misztikus zajtechnó-producere, Actress a színpadon közösen élőzik saját maga AI-alteregójával, ami ugyancsak ezzel a tanulási módszerrel jött világra, és most október 13-án szerdán mindannyian

ott lehetünk egy videóstream segítségével a Budai Vigadóban, ahol nem elektronikus zenére eresztenek rá egy intelligens, önképző algoritmust, hanem Beethoven befejezetlen szimfóniájára.

Történt mindez 199 év után, és persze nem egyik pillanatról a másikra, hanem nemzetközi szakértők – zenetörténészektől a technológiai szakemberekig – bevonásával, a Deutsche Telekom kezdeményezésére. Azt már tudjuk, hogy néz ki, amikor Van Gogh fejével fest egy szoftver, de most először derül ki az, mihez kezd az AI egy klasszikus zeneművel.

Ugyan Beethoven tízes számot viselő, 1827-ben, azaz életének utolsó évében skiccelgetni kezdett szimfóniájának kezdeményeiről csak vázlatok maradtak fenn, és ez a mostani izgalmas misszió valójában nem avatja (hiszen nem is avathatja) teljes egésszé azt a zeneszerző nélkül, inkább csak kísérletként mutatja be, mire képes korunk digitális előrelépése, hogy akár mi is lehetett volna belőle, ha elkészül. Ráadásul az sem ördögtől való feltételezés, hogy Beethoven is áldását adta volna a projektre, hiszen maga is egy végtelenül ötletgazdag, kísérletező, határbolygató alkotókalandor volt.

Szerdán egyébként nem csak a végeredményt hallgathatjuk meg nyitott fülekkel a bonni filharmonikusok jóvoltából, de az exkluzív eseményen Veiszer Alinda moderációjával megszólal Bősze Ádám zenetörténész, Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium partnerkapcsolati menedzsere,  Nagyfi Richárd AI-szakértő és Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója is.

A stream linket hamarosan megtaláljátok a Facebook-eseményben!

Published October 12, 2021.