Electronic Beats Hungary

Budapesti klubtérkép, 2021: átrajzolva

Szerencsére ismét vastagon fog az éjszaka ceruzája. Körkép.

Nem lehet azt mondani, hogy nem ejtett máig fel-felsajgó sebeket Budapest gépzenei életének közösségszervezési részén az, hogy alig pár év alatt zárt be egy sor meghatározó klub. A nagyvárosokban szokásosan gyors ütemben terjeszkedő, nagy pénzek által mozgatott erőterek, vagyis az ingatlanfejlesztési szándékok elsöpörték a Kuplungot, a Corvintetőt, az R33-at, a MüSzit és a régi Dürert – egyéb okokból pedig nem találjuk már eredeti helyén a LÄRMet, a Beat On The Bratet vagy a Gozsdu Manó Klubot sem. Dzsentrifikáció is a bitch, mint tudjuk, ráadásul közben jött még egy világragály is, ami már nem csak az egyes helyeknek, de az ott dolgozóknak is húsba vágó újratervezéseket jelentett: aki tudja, az tudja, hogy a Wolt futárrá vedlő buliszervező nem egy légből kapott mém.

Most azonban nem a közös sírásra szeretnénk koncentrálni, abból volt elég mostanában. Hanem arra, hogy fussuk át, milyen régi-új gócpontok, fejlesztések, előrelépések rajzolják újra ambíciózusan a főváros bulitérképét. Mert szerencsére a so-called underground nem tűnt el, csak átalakult – máshol, másképpen. Haladjunk sorban!

Dürer: átköltözve

Kezdjük a legtöbbféle közönséget érintő sztorival, már csak azért is, mert a zuglói Dürer tényleg az utolsó crossover bástya volt, fogalmazzunk úgy, hogy a kultiplex-családból, ahova mindenki odajárult, fluoraszkáló goástól a hardcore punkig, snapback sapkás reppestől a dementorkabátos őstechnósig. A tavalyi kapubezárást idén nyárra költözés követte, egészen a Kopaszi-gátig, ahol egykor a legendás első West Balkán működött, szóval még az emlékezetipar is felpöröghet kicsit a régi generációk szívében. Azóta megy a tesztüzem, kerttel és kisebbre szabott megmozdulásokkal, viszont a Duna-parton, ami giga win.

(Fotó: Bands Through The Lens)

Horváth Máté programszervező a megkeresésünkre elmondta, hogy november elején már nyitogatja szárnyait a kisterem, jövő tavaszra a nagy is, ami már 950 fővel is el fog bírni. A régi Dürerből vittek, amit tudtak, “csak dekorelemből négy teherautónyit hoztunk át, hogy megőrizzük a megszokott textúrákat, miközben minden a lehető legmodernebb lesz.” Egyébként úgy terveznek előre, hogy öt éven belül teljesen bezöldülnek, mármint energiafelhasználásilag, ha pedig a fonódó villamost is nyélbe üti itt a főváros, akkor az még egy lökést adhat a kultikus szpotnak.

Flashback: újrahangolva

Ugyan az óbudai ipari loft nem újkeletű tetthely azoknak, akik gyorsabb és keményebb zenékkel akarják üdvözölni a panelek mögött felkelő nap fényét, 2020 augusztusa óta a Katttarzis mögött álló csapat az Abstract Collectivával karöltve vette át a rendezvényszervezést, és most legújabb újításként leszerződtek a Mogul Audioval, amivel – hála a terem négy pontjába installált hangfalaknak – két hete már egy sokkal komolyabb teljesítményű hangrendszer szolgálja ki a táncot.

Turbina: megnyitva

A belpesti zuhanyhíradó már bő két éve zörgeti a harasztot arról, hogy a Központ és Dobrumba – tizenöt éve technóprogramszervező, csak éppen mások helyeire programokat szervező – tulajdonosi köre egy kompromisszumoktól mentes, saját zenei klub kialakításán ügyködik a nyolcadik kerületben. A korábban Vajda munkanéven futó (a Vajdahunyad utcai épület miatt), végül Turbinává vált hely a múlt héten megnyitotta a kapuját, rögtön egy ultrapozitív vibeokkal feltöltött nappali bulival, amilyenre fedett helyen, a délután kellős közepén azóta nem láttunk példát, hogy a kormány tavaly ősszel este tizenegyig engedélyezte a bulikat. Fenti nyitóképünkön ezek a jó érzések láthatóak, és az alábbiakon is, jobbra lapozva pedig követhető az este leereszkedése:

 y
 y
 y
 y
1/2

Hogy a Turbina nyitánya a délutáni matinéidőszakra essen, egyrészt szándékos, másrészt kényszerű döntés volt: a helynek egyelőre este 10-ig van engedélye a szigorú józsefvárosi szabályozás miatt, azonban a nagy közösségi barátkozásokba torkolló hétvége megmutatta, amit a tulajok is sejtettek – hogy ami első látásra hátránynak tűnik, abból elég hamar előny kovácsolható. A nappali partizás felvilágosultabb nyugat-európai országokban egyáltalán nem szokatlan jelenség, annál pedig kevés jobb dolog van a világon, mint amikor bioritmusborulás nélkül ébred fel az ember másnap. A ház amúgy összkulturális csomópontként működik: éppúgy lesz benne nappali technóesemény, mint goával megtámogatott jógaóra, csendesülős koncert, ruhavásár, és még ezeregy másik műfaj.

4K: kitalálva

A rozsdaüvezeti Füzér utcában korábban eléggé emlékezetes rave-ek forgatták meg az emberek táncoló talpait, mára viszont konszolidálódtak a célok, és létrejött a Kőbányai Kortárs Kultúr Központ, azaz a 4K. “Egyszerre sok minden adott a hely elindulásának tökéletes hátszelet: zenekarok és más alkotók kényszerültek sajnos feladni a Düreres próbatermeiket a hely bezárásakor, a képzősök hirtelen alkotótér nélkül maradtak a pandémia miatt , és egyszerre alakult át az egész színtér. Egyre inkább nyitottá váltak az emberek arra, hogy kimozduljanak a Blaha-Deák-Kálvin szentháromságból, így viszonylag gyorsan, már az első hónap után megtelt az épületegyüttes négy szárnyából az egyik alkotókkal, műhelyekkel, stúdiókkal” – mondta nekünk Balizs Kata szervező.

(Fotó: Mudra László)

“Az egész folyamat valahogy nagyon természetesen alakult, mintha magától történtek volna a dolgok: az egyik bejárásra például jött egy lány a barátjával, aki hogy-hogy nem gördeszkapályákat épít külföldön, így pillanatok alatt lett a harmadik emeleten egy fedett félcsövünk, amilyen még nincs az országban. Aztán eljött a szép idő, és már lehetett is nappali nem zenés-táncos rendezvényeket tartani így arra jutottunk, hogy kár lenne nem kihasználni a kétezer négyzetméternyi udvarunkat, ahol egész nyáron sokféle programunk volt” – teszi hozzá, említve kertmozit, közösségi reggelivel egybekötött jógaórát, vagy a régi PeCsa hangulatát importáló DE MARKT bolhapiacot. És dolgoznak egy fullos földszinti báron és egy nagyobb rendezvénytéren is. Such innovatív energiák, so Berlin!

LÄRM: betárazva

Aki azt gondolta volna, hogy Budapest hét éven át működő, zeneileg legelőremutatóbb techno-house klubja az Akácfa utcai múltat követően csak úgy elporlad a messzeségben, az rosszul gondolta: a LÄRM hamarosan a Dürerhez hasonlóan szintén a Duna túlsó felén folytatja áldásos tevékenységét. Mégpedig a Lánchíd és a Margithíd között, éspedig a korábban TRIP-ként, de nemsokára új néven a városba visszaérkező, időközben ráncfelvarráson átesett hajón, amivel további izgalmas dolgok is történnek majd az elkövetkező két hónapban. A nyitásra még várnunk kell, de az már tudható, hogy alakul a friss arculat, szilárdulgat a programtábla, és a LÄRM továbbra sem adja fel a misszióját, hogy stabil otthona legyen a két lépéssel mindig előrébb járó gépzenéknek – most viszont végre függetlenül, és kétszer akkora tánctérrel. Hamarosan minden kiderül.

Arzenál: fejlesztve

Sok technós favoritja, a Soroksári úti egykori fegyvergyár összesen tizenkétezer négyzetméteres épületét Csokán András viszi, akinek az elmondása szerint az elmúlt években sikerült kitapasztalni és kitalálni, milyen funkciókkal töltsék meg a tereket. Így például 30 próbateremre alkalmasított helységben majdnem száz zenekar próbál, van festőtermük, és formát kezd önteni egy fotó-videó stúdió is. A nagyépület alsó szintjére pedig a bulik mára tartósan berendezkedtek, a warehouserave-venue kialakításon folyamatosan dolgoznak. “Esetünkben minden projekt alulról szerveződő, és nem arról van szó, hogy valaki jön, beletesz 200 millió forintot valamibe, ami aztán nem működik, az emberek nem szeretik. A hely formálódása valós tapasztalatokon, visszajelzéseken alapszik. Mostanra sikerült megtalálni a végleges irányvonalakat, úgyhogy hamarosan már egészen nagyszabású eseményekkel várunk mindenkit” – mondta Csokán.

Ezek tehát a valahogyan át-, újra- és megalakult helyszínek, amik számíthatnak a közeljövőben az e-zene fanok hosszú, tömött sorokban való megjelenésére, de ne felejtsük a többieket sem: ugyanúgy zakatol tovább a tematikus zenei esték és éjszakai járdáncigizések erődje, a Toldi, a társadalmilag is tudatos örökunderground Gólya és Auróra, a nem most, hanem az előző években megújult Trafó, a Citymatiné-közeli AETHER, a high-class szórakoztatási divízióból pedig az Akvárium, a Budapest Park és és az A38. És akiket még kihagytunk, de úgyis mindjárt csörög a telefon a szerkesztőségben, hogy nem kellett volna.

Szóval továbbra is találkozzunk mindenhol!

(Nyitókép: Soós Berci)

És kövessetek minket mindenhol 👇

Published October 07, 2021.