Electronic Beats Hungary

Üres plázában lopkodott kajákat Billie Eilish

Új videójában, ami a Therefore I Am-hez készült.

A még mindig csak 18 éves énekesnő új dalának már jó ideje megágyazott, és erre a hétvégére meg is érkezett a “nem vagyok a barátod, meg semmi hasonló” refrénnel házaló Therefore I Am, ami egy intelligensen flegma odamondogatás, vagyis hozza a szokásos, szerethető Billie-attitűdöt.

És hozott magával egy klipet is, ami akár akarva, akár akaratlanul, de a koronavírus-helyzetre reagál, hiszen egy olyan helyet mutat meg teljesen kihalt állapotában, ami hagyományosan emberei százainak nyüzsgőpontja a hét minden napján: egy plázát. Mégpedig azt a kaliforniai Glendale Galleriát, ahol tiniéveinek elég jelentős részét eltöltötte. És akkor már óriás stáb helyett is azt választotta, hogy ő maga rendezze a klipet, és az egészet egy iPhone-nal vegyék fel (hmmmm, de ismerős).

A végeredmény pedig, legyen bármennyire low budget, természetesen így is összekalapozott magának egy nap alatt 20 milliós nézettséget. Nem is vártunk mást persze.

A Telekom Electronic Beats nemzetközi stábja egyébként még áprilisban, éppen a járványgörbe meglódulásakor podcastben kapta mikrofonvégre az elmúlt években a popkultúra szinte mindenhol jelen lévő szereplőjévé vált Billie-t (teltházas stadionkoncertek, öt Grammy, James Bond filmzene, vendégeskedés Jimmy Fallonnál, satöbbi), és ezt még mindig tanulságos visszahallgatni.

Tanulságos, mert Billie minden korábbi popsztár-klisével szögegyenesen szembenálló víziója teljesen különbözik az összes korábbi pályatársáétól (és ez szerencsére a zenéiben is lecsapódik, amik mind egy szálig kiforrott, okos, vállalható, hatásvadászattól mentes dalok). A celebstátusszal járó nyomás nyilvánvaló, cserébe tökéletesen tisztában van magával meg az őt körülvevő világgal. Ahogy mondta is az interjúban:

Világos, hogy állandóan végiggondolom, mit teszek, és az miként befolyásolja a világot és az embereket

Billie rengeteg témában elmélyed a beszélgetés során, legyen az a kapcsolata a szülővárosával, a közösségi médiával, vagy éppen a barátoktól való elszakadás. És itt máris indítható:

Published November 14, 2020.