Electronic Beats Hungary

Underground, illegális, szabad – film készült a freetekno mozgalomról

Free Party: A Folk History címmel állt bele Aaron Trinder filmes (egykori technóarc és amatőr dj, nyilván) a kilencvenes évek Európájának legfontosabb alulról jövő, mégis legaluldokumentáltabb elektronikus zenetörténelmi eseményeinek feldolgozásába. Az Egyesült Királyság azon mozgalmáról van szó, ami aztán továbbgyűrűzött kontinens-szerte, és egyetlen alapvető ideára épült: miért is nem bontjuk le radikális módon a falat szervezők és közönség között, utasítjuk el a kommercializált és túlárazott belvárosi bulikat, és csináljuk meg a természet ölén a saját free partinkat, aminek híre szájról szájra terjed?

És megcsinálták, rengeteget, és a hatóság pedig meg akarta mindezt akadályozni. Még külön rave-ellenes törvényt is hoztak 1994-ben a vaskalapos brit döntéshozók, és persze több táncos összejövetel erőszakba torkollt. A karcosabb gépzenébe és felhőtlen szabadosságba csomagolt punk attitűd máig elkapható nagyon hasonló kiindulóponttal rendelkező eseményeken, itt Magyarországon is, úgyhogy nagyon jó, hogy ennek végre felgöngyölíti valaki a kezdeteit.

Itt az előzetes:

A filmhez a rendező Kickstarteren kalapozott pénzt, a(z amúgy nevetségesen alacsony) 8 millió forintnak megfelelő célösszeg pedig elég hamar összejött, ami csodálatos fejlemény, de még mindig lehet csorgatni a magot, hogy a film még nagyobb valamivé nőhessen, mint amekkora már most. Itt lehet adományozni!

Egyelőre várni kell kell a bemutatóra, 2022. májusára tervezik azt ugyanis. Izgi lesz, mert egy unalmas narrátor mesél el egy narratívát, hanem eredeti arcok fogalmaznak majd meg benne eredeti gondolatokat – a kamerás telefonok előtti korszakból. Várós!

Published May 25, 2021.