Electronic Beats Hungary

Mit kíván a Magyar Elektronikus Nemzet? Ilyen lemezeket: új Dalmata Daniel, Megtűrtek, Yibai

Erre a három hangzóanyagra forrjon a szíved!

Ismét figyelmen kívül nem hagyandó zenei kiadványokkal gyarapodtunk az ugaron, ami a miénk, ez itt ráadásul a példás magyar-holland underground barátságot ápolja. Maxi, a budapesti Dalmata Daniel kiadófőnöke ezt a vonalat persze elég régóta üti, hiszen maga is elkötelezettje a főként Hágában és Rotterdamban uralkodó acid, elektró, post-italo, EBM, rozsdás-keserédes furatánczenei szférának, amelynek egyébként kikerülhetetlen platformja az Intergalactic FM, amit a legendás analóghimnuszért felelős I-F gründolt még 2008-ban.

A hazai label kozmikusan friss válogatása ennek az ős-online rádiónak hajt fejet egy több mint három és fél órás szelekcióval, rajta természetesen olyan régi ismerősökkel, mint CT Kidobó, Imre Kiss, Norwell, AGA2L vagy épp Lau – és persze a külföldi nevek listája is grandiőz. Szupportáld a lokálist, itt vedd is meg, ha nagyon tetszik!

A hyperpop-szintihardcorepunk-MySpaceRevivalist Megtűrtek újra itt van, és megint a mindenki által jegyzett, de soha ki nem mondott igazságok húrjait pengetik olyan sorokkal, mint a

“Haverok jönnek, sörből sok van / Ha bajod van, azt a szemembe mondjad”

A srácok azt mondták tiszteletteljes megkeresésünkre, hogy az új lemezen a jelenleg izgalmas, de sok figyelmet nem igazán kapó antipopzenei megoldásokat próbálták a saját nyelvükre lefordítani, “és természetesen sikerült xdd” – vitatkozni nem tudunk, de (GIGA PLOT TWIST!!!) nem is akarunk.

A honi kísérleti színtér izgi új hangja, a zorallabb mélybe borulásoktól, torz doboktól sem ódzkodó Yibai első albumát a Temporary Nites jegyzi, és nagyon korrekt ősi energiákkal dolgozik. Mintha skandináv tájakon járnánk tízezer évvel az időszámításunk előtt egy szál bunkósbottal, ahol jegesmedvéket reggeliző, ormótlan rémek támadására várunk, de a konfrontációig tartó időszak nyomasztóbb, mint maga a konfrontáció.

A pécsi származású alkotó szerint ez az eddigi legsötétebb munkája, ami nem mellesleg egy koncepcióalbum, melynek vezérfonala a folyamatszerű kilépés a régi mintákból (Force Quit). Ezt köhögi vissza a zenei anyag dramaturgiája is, ami kvázi ipari technóból indul, de a végére zajjá, majd ambientté szelídül. “Ez a folyamat az artistként való fejlődésemre is letükrözhető, mert valószínűleg hosszú ideig ez az utolsó veretős Yibai lemez” – mondta nekünk Dávid.

Vegyétek ezt is, támogassátok!
És hallgassatok, támogassatok további jó magyarokat.

(Szavak: Unger András)

Published March 13, 2024.