Deutsche Telekom - erleben was verbindet
Electronic Beats Hungary

Magyar karanténba magyar válogatást! Zságer Balázs új kiadójának debütje és az EXILES jótékonyági albuma

Nem először mutatunk nemzetközi mércével is stabil magyar zenei kiadványokat, amik a koronavírus alatt születtek vagy jelentek meg, és reméljük, nem is utoljára. Ezúttal két vadifriss kompiláció került az asztalunkra. Ne is raboljuk tovább a karaktereket:

Free Sequence Anthology vol. 1.

“A Free Sequence eredetileg egy live act-sorozatnak indult azzal a céllal, hogy összekapcsoljon és improvizációra bírjon olyan, különböző viziójú elektronikus zenei alkotókat, akiket csak ritkán láthatunk együtt. A pandémiás korlátozások alatt aztán úgy gondoltam, hogy ha nem lehetnek élő fellépések, akkor elindítom az azonos nevű labelt, amin főleg az eddig fellépő művészek aktuális dolgait jelentetem meg” – vázolta Zságer Balázs a Free Sequence történetét, aminek itt az első nagyívű rilíze, rajta a lüktető techno mélyebb bugyraival.

A neveken végigszánkózva akár azt is gondolhatnánk, hogy itt valami szerteszét tartó történetbe kapunk meghívót, de a helyzet az, hogy ennél távolabb nem is állhatnánk a valóságtól. Kifejezetten az az érzésünk támadhat, mintha itt spanyolfalak mögötti titkos összebeszélések folyományaként tényleg mindenki egymára reagálgatott volna, kialakítva egy komplett, lineáris sztorit: a Siblicity-s srácok nyitó trekkje először csak bevisz egy ismeretlen erdőbe, majd a labeltulaj Zagar lecsatol minket a civilizációról, hogy Imre Kiss már beletoljon minket a nyúl üregébe, hadd nézzük meg, milyen mély az, ezt követően Synus0006-tal koppanásig megérkezünk a legfeketébb sötétségbe, ahol már azt sem tudjuk, merre van a fent és a lent, Modul (azaz Mango) aztán felráncigál egy kis alattomos savazással, Banyek összegzi az élményeket, hogy Bekovel aztán felüljünk a dubtechno-űrvasútra, amiről már le sem szállunk a végéig. És hopp, vége a DMT tripnek.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Van itt egy videó is a kiadófőnök dalához, Katona Kati munkája:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

EXILES pres. SIRENS

A túlzás nélkül elsőszámú hazai experi kiadónak mondható EXILES ezúttal tengermelléki fantáziákban úszkál, egy új válogatásra ezt a zenei tematikát választotta, és tényleg lehetne ez egy Atlantiszba szervezett szervezett szafari kísérőzenéje is. Kedves utasaink, jobbra tőlünk tekintsék meg a hétagyaras holo-narválokat, balon épp elhúz mellettünk a Klub Poszeidón, de hohó, a fejünk felett egy Möbius-szalagként magába forduló, ennélfogva egyoldalú lepényhal meg utoljára. Velünk szemben azok ott pedig hát persze, hogy szirének!

A mesén túli valóság pedig az, hogy az itt hallható álomszerű, ambienttől az ASMR-spokenwordön át az avantgárd poszt-popig húzódó zenéket mind egy szálig nők és nembináris művészek alkották meg, a digitális eladások utáni teljes bevétel pedig a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen szervezetének megy adományként. Márpedig ezek a szirénhangok itt tényleg pénztárcanyitogatásra csábítanak, ennél jobb soundtracket keresve sem találnánk a még mindig túl korai sötétedésekhez.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Published January 24, 2021.