Electronic Beats Hungary

Magyar karanténba magyar válogatást! Zságer Balázs új kiadójának debütje és az EXILES jótékonyági albuma

Nem először mutatunk nemzetközi mércével is stabil magyar zenei kiadványokat, amik a koronavírus alatt születtek vagy jelentek meg, és reméljük, nem is utoljára. Ezúttal két vadifriss kompiláció került az asztalunkra. Ne is raboljuk tovább a karaktereket:

Free Sequence Anthology vol. 1.

“A Free Sequence eredetileg egy live act-sorozatnak indult azzal a céllal, hogy összekapcsoljon és improvizációra bírjon olyan, különböző viziójú elektronikus zenei alkotókat, akiket csak ritkán láthatunk együtt. A pandémiás korlátozások alatt aztán úgy gondoltam, hogy ha nem lehetnek élő fellépések, akkor elindítom az azonos nevű labelt, amin főleg az eddig fellépő művészek aktuális dolgait jelentetem meg” – vázolta Zságer Balázs a Free Sequence történetét, aminek itt az első nagyívű rilíze, rajta a lüktető techno mélyebb bugyraival.

A neveken végigszánkózva akár azt is gondolhatnánk, hogy itt valami szerteszét tartó történetbe kapunk meghívót, de a helyzet az, hogy ennél távolabb nem is állhatnánk a valóságtól. Kifejezetten az az érzésünk támadhat, mintha itt spanyolfalak mögötti titkos összebeszélések folyományaként tényleg mindenki egymára reagálgatott volna, kialakítva egy komplett, lineáris sztorit: a Siblicity-s srácok nyitó trekkje először csak bevisz egy ismeretlen erdőbe, majd a labeltulaj Zagar lecsatol minket a civilizációról, hogy Imre Kiss már beletoljon minket a nyúl üregébe, hadd nézzük meg, milyen mély az, ezt követően Synus0006-tal koppanásig megérkezünk a legfeketébb sötétségbe, ahol már azt sem tudjuk, merre van a fent és a lent, Modul (azaz Mango) aztán felráncigál egy kis alattomos savazással, Banyek összegzi az élményeket, hogy Bekovel aztán felüljünk a dubtechno-űrvasútra, amiről már le sem szállunk a végéig. És hopp, vége a DMT tripnek.

Van itt egy videó is a kiadófőnök dalához, Katona Kati munkája:

EXILES pres. SIRENS

A túlzás nélkül elsőszámú hazai experi kiadónak mondható EXILES ezúttal tengermelléki fantáziákban úszkál, egy új válogatásra ezt a zenei tematikát választotta, és tényleg lehetne ez egy Atlantiszba szervezett szervezett szafari kísérőzenéje is. Kedves utasaink, jobbra tőlünk tekintsék meg a hétagyaras holo-narválokat, balon épp elhúz mellettünk a Klub Poszeidón, de hohó, a fejünk felett egy Möbius-szalagként magába forduló, ennélfogva egyoldalú lepényhal meg utoljára. Velünk szemben azok ott pedig hát persze, hogy szirének!

A mesén túli valóság pedig az, hogy az itt hallható álomszerű, ambienttől az ASMR-spokenwordön át az avantgárd poszt-popig húzódó zenéket mind egy szálig nők és nembináris művészek alkották meg, a digitális eladások utáni teljes bevétel pedig a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen szervezetének megy adományként. Márpedig ezek a szirénhangok itt tényleg pénztárcanyitogatásra csábítanak, ennél jobb soundtracket keresve sem találnánk a még mindig túl korai sötétedésekhez.

Published January 24, 2021.