Electronic Beats Hungary

Magyar karanténba magyar ambientet! Viktor Udvari, Naga és ZSÜJA hangzóanyagai

Zenével képzeletben kilábalni a négy fal szorításából: továbbra is előre kitervelt és egyenes szándékunk, hogy ezt tegyük, ha már olyan erővel érkezett meg a második járványhullám, hogy ismét muszáj minél gyakrabban otthon laposítanunk a görbét. Itt van hozzá pár friss hazai aláfestő!

Viktor Udvari – Buddy is Thirsty

“A Szomjas szív többszöri hallgatása után elsírtam magam. Ilyen még sosem volt, hogy saját zenére sírjak. Azt hittem a nagy melankólia közepette, hogy ilyen szép számok nem jöhetnek ki egy sérült elméből, de aztán mégis” – mondta Udvari Viktor újdonságairól, amiket az egyik kedvenc filmje, a Moszkva tér és Tóth András zongoraművei inspirálták. És a magánélete, mert akkor éppen összeszaladt számára minden, de mégis, valamennyi tételből süt a remény sugara.

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Naga – 1976

Ahol az érett klubzenék és az azokon túli, gondolatibb szférák torkollnak egymásba, ott találjuk meg DJ Nagát, a magyarországi e-zene nagyon is jelentős, Tilos Rádió és Chi Recordings-alapító, acid house mozgalmat tudományos dolgozatban elemző, 1994 óta dj-ző alakját. Aki most egy években mérhető szünet után a tavaszi karantén időszak alatt ült neki ismét zenéket írni, amelynek jellege nem véletlenül öltött ambient alakzatot: hosszú ideje már elsősorban segítőként dolgozik, és csak másodsorban lemezlovasként, ez a hangsúlyeltolódás pedig az összegzés igényét emelte ki nála. Ezért is fordult ikonjához, Brian Enóhoz, akinek munkássága bevallása szerint a zenei világának alapköve, ezt a hangzást szerette volna megtalálni a saját formavilágával – innen is a cím, az 1976.

“Egy másik szinten pedig a megrendülő világban mégiscsak fellelhető bizalom és mélység foglalkoztatott. A karantén idején családsegítőként és az akkor épp zajló Self Groove fiatal felnőtt csoportjaimban is szembesültem az egyre erőteljesebb egzisztenciális szorongással, és ezekben a kapcsolatokban részemről a reményadás, megtartás, bizonság adása volt lényeges, és ezt a belső munkát igényem volt zenévé alakítani” – tette hozzá Balázs, azaz Naga. Itt pedig máris indítható a harmincegy percnyi szenzitív hömpölygés:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

ZSÜJA – Neonwind_Lights

Liszkai Zsanett alteregója zeneország legvégső határáig visz, ahol a kerítés alatt átbújva, a kereskedelmirádió-rendőrség által már nem zaklatva egy zúzmarás, végtelennek tűnő tájon találjuk magunkat, és csak pár lépést kell megtennünk, hogy már hátrafordulva is egy gomolygó, ezerárnyalatúan szürke ködbe vesszen a feltételezett horizont. Ami talán ottvan még, talán nincs, talán sosem volt. Talán kerítés sem. Talán végre kijöttünk a szimulációból, ahol eddig agyonnyomasztottak minket az ingerek. Ott fújnak ezek a furcsa fényű szelek, amiket néha megtörnek olyan dolgok is, amiket nem várnánk a drone-ambient dimenzióban. De hát hé, zeneország határain túl járunk, so what?

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Published October 21, 2020. Words by Unger András.