Electronic Beats Hungary

Kiégett orosz tank fényszórójából ukrán szintetizátor

Pszichedelikus harcos: így nevezte el az ukrán zenész, Sherman Drozd azt a zenei eszközt, amit egy, az invázió során kiherélt orosz tank reflektorából tákolt össze.

A háborús járművet Kijev mellett kapta telibe egy Javelin páncéltörő rakéta, a zenész pedig úgy talált rá, hogy akkoriban egy humanitárius segélyszervezetnek dolgozott egy közeli faluban. Drozd a kütyüs zenék meghatározó oldalának, a CDM-nek segítségével töltött fel egy videót az újszerű szintetizátorról működés közben, több csatornán keresztül tesztelve a berendezést:

Ukrán hősünknek az invázió indulásakor rögtön bevillant, milyen analóg hangszereket lehet majd összehozni azokból a leletekből, amiket a háború hagyományoz rájuk.

Eleinte rakétagránátok csövei érdekelték, de mára lehetetlenné vált hozzájuk jutni, ahogyan gyalogsági aknál burkolataihoz is, amikből szerinte príma gitárpedálokat lehet készíteni. Aztán ráfordult a tank-alkatrészekre, mint amilyen ez is itt fent a videóban, de talált géppisztolyszíjakat, AK-töltényhüvelyt, amibe belefúródott egy másik golyó, ezekből például antennát csinál egy tereminnek (az a hangszer, amit hozzáérés nélkül, kéz mozgatásával-távolításával-közelítésével lehet megszólaltatni), amit úgy nevez majd el, hogy A Háború Oltára.

Synth Ethic néven egy Telegram-csatornát is üzemeltet hasonló tematikában, tehát ami az épített szintiket illeti, és bár a csati oroszul van, így is egy csomó izgalmas képet, vázlatrajzot lehet rajta találni. Drozd lelkes ars poeticája így hangzik egyébként:

“Építsd meg álmaid zajdobozát, és okozz hangterrort a környezetednek!”

Kiváló motiváció.

Kövess minket mindenhol:

Published May 09, 2022.