Electronic Beats Hungary

“Ha a teljességből elveszem a teljességet, csupán a teljesség marad”

Mindig az örömünket szolgálja, amikor tehetséges magyar (gép)zenészek előrehaladásáról adhatunk hírt. A Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zene és Médiaművészet BA szakán tanuló, a tavalyi válogatásunkon is helyet kapott Emcsi legújabb kiadványát – aminek két tétele a legrégibb római istenség, Janus két arca körül kering – például feltétlenül érdemes előkészíteni egyedül otthonmaradós estékre.

Ő különböző hangforrásokból származó helyszíni felvételeket és anyagokat gyűjt és dolgoz fel, egyedi, szuggesztív, rétegzett textúrákat hozva létre, amik egyszerre roppant mód személyesek is.

A személyességről Emcsi ezt mondta nekünk:

“Ha a teljességből elveszem a teljességet, csupán a teljesség marad. Janus, a kezdet és a vég, az átalakulás istenének éleslátását hívtam segítségül; emlékeimet összemostam, majd átszitáltam, így alkottam új történeteket a szitában maradt kiszűrt zajokból, és az azon átfolyt hömpölygő hangokból. Történeteket, amelyek, mint minden anyag, teljesek töredékességükben, hibáikban és maradványaikban, teljesek szétdarabolva, összegyúrva és kifordítva. Egy utazás, áttűnés és transzformáció egy vízióból a másikba, teljességből a teljességbe, folyamatos mozgásban, a kettősség egységében.”

Bandcampen a pénzünkkel is támogathatjuk az alkotót, és mi ezt csak javasolni tudjuk, már csak azért is, mert aki ott szerzi be a matériát, az kap egy bónusz trekket is, ami nem más, mint a két oldal egyszerre – mondhatni, kétarcú Janus összeforr önnönmagával. Sőt, Emcsit élőben Tim Hecker előtt is elkaphatjuk hamarosan Budapesten.

Még több mindenféle jó magyar zenét az alábbi folyamatosan kurált playlistünkben találtok.

Published March 27, 2023.