Electronic Beats Hungary

A végtelen űr idegen bolygóin jár Polonyi András, azaz AXA új lemeze

Újabb anyaggal jelentkezett AXA, akinek földalatti szektájáról már írtunk korábban – ezúttal pedig különösen mélyre hatolunk.

Az Into the Void EP tipikusan egy hajnali hármas hallgatás, amikor az emberek feldöntve és vakon vízszintesen feküsznek, ahogyan Kosztolányi írta: ekkor tud igazán életre kelni ez a négy dark ambient-drone, ami irgalmatlanul messze jár már mindentől, amit emberinek nevezünk. És most nem az erkölcsi értelemben vett embernek levésről beszélünk, hanem az emberi élettérről: itt már minimum a Feketeszem-galaxis egy ismeretlen entitások lakta bolygójának óceánfenekén húzódó kanyonban járunk. Visszaút? Hát az nincs.

AXA sallangmentes, súlyos minimalizmusához tökéletesen idomul a Kőrös Attila Márk által alkotott videó is, ami a Forever Oscillating Membrane című trackhez készült, és amit csak azután láttam, hogy leírtam a fenti sorokat. De úgy néz ki, tényleg abban a 24 millió fényévre található spirálgalaxisban járunk. Az alkotó szavai:

“Nagyon nagy erőt éreztem a zenében már első hallgatáskor, egyfajta nyugodt, de mégis dermesztő érzelmi utazásra ragadt magával egy végtelen kozmosz-szerű térben. Ebbe a végtelenségbe kapaszkodtam bele az alkotó folyamat első óráiban, majd áttereltem a figyelmem a zenében lévő erőre. Olyan képi anyagot szerettem volna létrehozni, ami képes betölteni ezt a végtelen ürességet, és magával tudja vinni a nézőt egy olyan emocionális utazásra, amiben én is részesültem. A munkafolyamat közben nem törekedtem konkrét képiességre vagy történet mesélésre, sokkal inkább a saját érzelmi stádiumom igyekeztem kivetíteni. Egyfajta eszköznek, vagy akár szemlélőnek tartottam magam alkotás közben, hiszen engedtem annak, hogy a projekt magával vigyen. Technikai megvalósítás oldalán a zenét motornak is használtam, mivel a generatív programban felállított digitális zajokra épülő anyag mozgatórugója maga a track volt. Ebből a szempontból nézve sokat támaszkodtam a kontrollált véletlenekre és a valódi világunkban létező szimulációs behatásokra.”

A videó itt indítható:

További cikkeinkért erre tessék:

Published March 12, 2023.