Electronic Beats Hungary

Дeva: ha visszamehetnék egy időgéppel népdalokat énekelni, megtenném

Sajó Dávid zenei újságíró bő egy éve adagolja a YouTube-on beszélgetéseit a hazai könnyűzeneipar szereplőivel, ma pedig a Feltörekvők videórovatban Takács Dorinát, azaz Дevát faggatta, aki az egyik legfrissebb hang még az undergroundon innen, de már közelítve a tágabb értelemben vett, ám tartalmas popzene kapuján való kopogtatáshoz.

Mi pedig egyszerűen muszájnak éreztük szemlézni az interjút, és nem azért, mert annak alig 21 éves alanya egyébként a Telekom Electronic Beats Magyarország tavaly nyáron megjelent válogatásának pályázatán is indult (és komoly zsűriviták végén csak egy fél paraszthajszál híján nem került fel a lemezre), hanem mert gyakorlatilag tavaly kezdett rendesen beleállni a zenélésbe, de azóta már komoly fellépéseken van túl az A38-tól a bécsi Waves showcase fesztiválig, és havonta harmincezernél is többen hallgatják a dalait a Spotin, tehát kicsit sem nehéz nagy jövőt jósolni folktronikus dalainak.

És érdemes azt is belátni, hogy kortól, nemtől, állandó lakcímtől, bármitől függetlenül is nagyon hamar be tudja csévélni az ember szellemét ez a lassú habzású örvény:

Dorina a kérdezz-felelekben elmondta, hogy a gimi vége felé megjárt house és illegálteknó bulikat, mígnem eljutott az aktív zenélésig, de egy idő után nagyon hiányolta ezekből a lelket és a dallamokat, amiket viszont végül megtalált egy Kolorádós Pure Lust dj-szettben. Ott hajnalig táncolt hajnalig a wow-faktor vonzásában, ahogy fogalmazott, “ez az élmény nagyon hozzásegített, hogy ilyen zenét kezdjek csinálni.”

De ennél is jóval érdekesebb, amikor Дeva elmondja, hogy már régen is, amikor népdalokat énekeltem, érzett bennük egy ősi erőt,

“és már csak az a tudat is, hogy ezeket emberek százai-ezrei énekelhették, óriási erőt rak egy népdalhoz. És ugyanezt érzem a törzsibb ritmusoknál is, akár sámándobot hallok, vagy egy kongát, vagy egy bongót, az elindítja bennem ezt a nosztalgikus folyamatot a régi felé. Lehet, hogy túlromantizálom, de annyira visszamennék”

– mondja az ifjú zenész, amire persze Sajó jó újságíró módjára rögtön ugrik, hogy na mégis meddig, mire pillanatokkal később már ott tartunk, hogy Dorina elárulja: ha egy időgéppel visszamehetne a parasztság virágkorába, lemondva zeneszerzésről és fellépésekről, akkor ezt minden további nélkül megtenné. Szerinte ez a mai világ egyébként is túlzottan zaklatott, amiben nem tud könnyen kiteljesedni az ember, és ő is próbál tenni ellene, például csak akkor használja az Instagramot, ha mondandója van, ilyenkor letölti, posztol, majd törli is, Facebookot pedig csak asztali gépen pörget.

Дeva olyan kérdésekre ad még választ, mint hogy mi alapján választja ki, melyik népdalhoz nyúl hozzá, hogy magyar vagy angol lesz-e a dal szövege, és miként áll a vidéki léttel, amit egyébként maga is gyakorol Budapesttől pár kilométernyire. Itt indítható a teljes videó:

Minden poént nyilván nem akarunk lelőni, de azt mindenképp, hogy jön a nagylemez: januárban fog megjelenni Csillag címmel, tizenegy dal lesz rajta, és az alkotó bevallása szerint akadnak majd rajta számok, amik kilengnek az eddigi zenei arculatából jobbra vagy balra. Várós! És a december 16-ai évzáró koncert is az A38-on Ben Leavezzel, akinek nagylemezéről pedig itt írtunk.

(Nyitókép: Hinkelmann Alexandra, Kolorádó 2021)

Kövessetek minket itt, ott, mindenhol 👇

Published November 30, 2021.