Electronic Beats Hungary

Felragyogott Дeva Csillaga

Ma jött ki az album, hallgasd itt először!

Дevát aligha kell bemutatni azoknak, akik érzékenyek a jó dalokra, de tudják, hogy azokat nem a vállalhatatlan szelekciójú kereskedelmi rádióktól fogják megkapni. A még mindig csak alig 21 éves Takács Dorina alig két éve kezdett rendesen beleállni a zenélésbe – többek között a Telekom Electronic Beats első válogatására is jelentkezett egy számmal, végül egy iMPrós elektronikus zenei képzést nyert tőlünk -, de azóta már komoly fellépéseken van túl az A38-tól a bécsi Waves showcase fesztiválig, havonta harmincezernél is többen hallgatják a dalait a Spotin, és, ahogy írtuk korábban is, kicsit sem nehéz nagy jövőt jósolni abszolút önazonosnak tetsző, pulzáló folktronikus dalainak.

A jövő pedig elkezdődött: ma jelent meg a Csillag című debütlemez Zságer Balázs Move Gently kiadójánál, ami az Óperenciás intrója után a Budapest utáni vidéki életet keblére ölelő énekesnő eddigi legkarakteresebb dalával löki be magát a tudatunkba, a Fa Lennivel, aminek még tavaly év végén jött ki a videója:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Innentől pedig ráülünk egy ívre, ami nagyon könnyen kitép minket az éppen tett teendőinkből – az anyagnak gravitációja van, de véletlenül sem az a terhes fajta, hanem az, amikor az ember valamiképpen módosult tudatállapotban éppen nagyon közel kerül az univerzumhoz, és hagyja magát sodortatni, mert tudja, hogy úgysem lesz semmi gond.

A népdalhagyomány aktuális hangzásokkal való keresztezése vékony jég, könnyű rajta elhasalni, itthon csinálták már többen kiemelkedően faszán (Anima Sound System a kezdeti éveiben, Mordái az elmúlt években), páran okésan (Napra), páran közepesen (Goulasch Exotica), még többen cringe-kimaxolóan rosszul (NOX, Tóth Gabi, inkább nem linkelünk), Дeva viszont mindenképpen a leginkább kerek egésznek tűnő módon, a leginkább mai korszellemben és a manapság az elektronikus tánczenékbe egyébként is visszakúszó, hömpölygő, szantálillatú-neospiri vonalat is lereagálva teszi ezt.

Dorina azt mondta nekünk az albumról:

“Nem egy kész koncepcióval ültem neki a lemeznek, az a dalok írása közben körvonalazódott, tisztult egyre jobban és jobban. A fő érzés, ami lenyomatot hagyott rajta, az a melankólia, de ott van benne a remény is. Mert annyi mindent tudnánk mi, emberek elérni, de mégsem teszünk meg mindent ennek érdekében.”

És akkor itt lehet indítani a lemezt a preferált felületeken:

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

Dorina egyébként ma, épp a lemezmegjelenés napján fellép az ESNS fesztiválon is, ami este látható lesz élő streamben, és hogy ennyi ne legyen elég, ugyancsak ma este lesz a Music Moves Europe díjkiosztó is, amin pedig a jelöltek között van. Szóval a csillag megindult, ki tudja, hol áll meg? Aki igen, az szóljon mindenképp.

(Nyitókép: A38)

Kövess minket itt is, ott is 👇

Published January 20, 2022. Words by Unger András.