Electronic Beats Hungary

Felragyogott Дeva Csillaga

Ma jött ki az album, hallgasd itt először!

Дevát aligha kell bemutatni azoknak, akik érzékenyek a jó dalokra, de tudják, hogy azokat nem a vállalhatatlan szelekciójú kereskedelmi rádióktól fogják megkapni. A még mindig csak alig 21 éves Takács Dorina alig két éve kezdett rendesen beleállni a zenélésbe – többek között a Telekom Electronic Beats első válogatására is jelentkezett egy számmal, végül egy iMPrós elektronikus zenei képzést nyert tőlünk -, de azóta már komoly fellépéseken van túl az A38-tól a bécsi Waves showcase fesztiválig, havonta harmincezernél is többen hallgatják a dalait a Spotin, és, ahogy írtuk korábban is, kicsit sem nehéz nagy jövőt jósolni abszolút önazonosnak tetsző, pulzáló folktronikus dalainak.

A jövő pedig elkezdődött: ma jelent meg a Csillag című debütlemez Zságer Balázs Move Gently kiadójánál, ami az Óperenciás intrója után a Budapest utáni vidéki életet keblére ölelő énekesnő eddigi legkarakteresebb dalával löki be magát a tudatunkba, a Fa Lennivel, aminek még tavaly év végén jött ki a videója:

Innentől pedig ráülünk egy ívre, ami nagyon könnyen kitép minket az éppen tett teendőinkből – az anyagnak gravitációja van, de véletlenül sem az a terhes fajta, hanem az, amikor az ember valamiképpen módosult tudatállapotban éppen nagyon közel kerül az univerzumhoz, és hagyja magát sodortatni, mert tudja, hogy úgysem lesz semmi gond.

A népdalhagyomány aktuális hangzásokkal való keresztezése vékony jég, könnyű rajta elhasalni, itthon csinálták már többen kiemelkedően faszán (Anima Sound System a kezdeti éveiben, Mordái az elmúlt években), páran okésan (Napra), páran közepesen (Goulasch Exotica), még többen cringe-kimaxolóan rosszul (NOX, Tóth Gabi, inkább nem linkelünk), Дeva viszont mindenképpen a leginkább kerek egésznek tűnő módon, a leginkább mai korszellemben és a manapság az elektronikus tánczenékbe egyébként is visszakúszó, hömpölygő, szantálillatú-neospiri vonalat is lereagálva teszi ezt.

Dorina azt mondta nekünk az albumról:

“Nem egy kész koncepcióval ültem neki a lemeznek, az a dalok írása közben körvonalazódott, tisztult egyre jobban és jobban. A fő érzés, ami lenyomatot hagyott rajta, az a melankólia, de ott van benne a remény is. Mert annyi mindent tudnánk mi, emberek elérni, de mégsem teszünk meg mindent ennek érdekében.”

És akkor itt lehet indítani a lemezt a preferált felületeken:

Dorina egyébként ma, épp a lemezmegjelenés napján fellép az ESNS fesztiválon is, ami este látható lesz élő streamben, és hogy ennyi ne legyen elég, ugyancsak ma este lesz a Music Moves Europe díjkiosztó is, amin pedig a jelöltek között van. Szóval a csillag megindult, ki tudja, hol áll meg? Aki igen, az szóljon mindenképp.

(Nyitókép: A38)

Kövess minket itt is, ott is 👇

Published January 20, 2022. Words by Unger András.