Electronic Beats Hungary

Magyar augusztusra magyar pulzálást: Budabeats EP, Klinik remixek és új Capeesh Society

A magyar karanténba magyar zenét című sorozatunk nevéből már rég hazaküldtük azt a szót, ami az elmúlt másfél évben igazából inkább csak fejfájást okozott mindenkinek, meg egyébként is, már megünnepeltük, hogy visszakaptuk a szabad nyarat, és reméljük, hogy nem is kell újra rolókat lehúzni és kijárásilag korlátozódni. Ezért az előremutató hazai zeneműveket szemléző hármas ajánlónk újabb epizódja igazán elengedős, freedompárti zenéket tartalmaz. Lássuk őket!

Club Soda – Sparkling Dance Music from Hungary

Mintha csak tegnap lett volna, hogy Gandharva megalapította a Budabeats kiadót, pedig 2008-ban történt ez, de hát a jó dolgok hamar elröppennek, és csak a trolimegállóban átvárakozott öt perc tűnik egy generációváltásnak. Most a hosszúra nyúlt és mindenkit megviselő kényszerpihenő után egy négyszámos EP-vel járul hozzá az Independent Label Fair szervezéséért is okolható, odafigyelésre érdemes lemezkiadó a tánc újraindulásához.

“Négy szám, négy teljesen különböző zenei világ, legalább két közös pont mégis van bennük: egyrészt mindegyik szerzője egy figyelemreméltó magyar producer, másrészt mind remekül működhet egy jó nyári buliban – a naplementében fröccsözéstől egészen a hajnali kilépőkig” – szól a leírás, és tényleg van itt medenceparti mosolyogtatás WaTától, italo-hőskor előtti tisztelgés és derék deep house kisesszé is.

Capeesh Society – David’s Loft EP

Udvari Viktor sokoldalú ember: saját neve alatt megjelenő legutóbbi munkáiban éppúgy elkalandozik a zongorázós ambientbe, ahogyan kísérleti vadulgatást is ültet érzékeny hangtalajba, de amikor Capeesh Societyvé vedlik, akkor tudható, hogy kézfeltartós, boldog, breakektől sem visszariadó, vokáltöredékes és optimista house-darabok jönnek. Friss háromszámosa is szépen beirdalja a húzást a vádlikba és a szívekbe, ami után azonnal elkezdünk tengerparti házakat lesegetni a Facebook piactéren.

Klinik presents Finelly Chopped vol. 1

A másik budapesti független kiadó, az idén ötéves Klinik a Record Store Day-en jelentetett meg egy remixkazettát, ami most a Bandcampről streamelhető és digitálisan is megvásárolható. És igen, ez is tökéletes nyárvégi alapanyag nagyjából bármilyen lassú tevékenységhez.

Az ötszámos minialbumon a boutique labelhez köthető előadók egy-egy dalának újragondolása hallható, a nyárra telebookolt Mankind például lekanyarodik a tőle megszokott feszes technó ívről egy olyan trekkel, ami mintha ujjbeggyel pöcögtetne rá egy matracra, ami aztán lassan elindul a Balaton közepe felé, Marwell egy Anton Vezuv-dal szexuális basszusvezetéséből csinált egy kis grúvos pumpálást, Krizso a maga sötét módján még a szinte már elfeledett dubstepet és a drum&basst is megidézgeti, és így tovább, üresjáratok nincsenek, átgondoltság és rétegek vannak.

Szupportáljátok a helyi erőket, hallgassatok magyar zenét, mert vannak jók! És mi továbbra is igyekszünk beszámolni róluk.

Kövessetek minket itt is, ott is 👇

Published August 11, 2021.