Electronic Beats Hungary

Búcsúzik a Berghain – a 20 évet szolgált Funktion One hangrendszerétől

A Mixmag is megírta és egy Reddit-csoportban is tényként kezelik, hogy a világ legjobb technoklubjának tartott berlini Berghain lecserélte a fő tánctér soundsystemét.

Ez egyébként négy Funktion-One Dance Stackből, egy Double Infrahornból és a dj-pultot illetően két Resolution 2 monitorból állt. Elképesztően masszív szett volt, legendás a brutális képességeiről, amire szükség is volt a 18 méter magas mennyezetű room akusztikai kihívásai közepette – ugyanakkor érdekes, hogy az On the Beating Travel szerint

ez a rendszer mindig csak kapacitásának 10-20 százalékán működött,

de még így is belefúrta magát az ember testének legmélyebb zsigereibe. Ugyanakkor ellenére, hogy viszonylag alacsony szinten üzemelt, a klub megnyitása óta eltelt két évtized kellően elkoptathatta, és szükségessé válhatott a csere.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a Berghain hozzányúlt a hanghoz: 2017-ben a felső szinten található, inkább house- és lassabzene-fókuszú Panorama Bar már átesett egy ilyen újragondoláson, amikor is Krischan Makswitat technikai vezető a Funktion-One rendszert lecseréltette a drezdai Studt-Akustik hifi cég elgondolásaira. Azt egyelőre nem tudni, most ki a nyertes, bár az említett Reddites threadben kicsit aggasztóak a vélemények: “az új hang hideg és éles, nem érint meg, nem pumpál annyi energiát a térbe, cserébe egy dobhártya elleni támadásnak tűnik” – írta az egyik kommentelő, és mások is hasonlókról számoltak be, illetve a füldugók számának feltűnő megnövekedéséről, ami sosem jó jel.

Ugyanakkor a Berghain szervezői jól ismertek a minden apró részletre kiterjedő figyelmükről, így remélhetőleg ez csak a friss átállás szerencsétlen mellékterméke, de aztán helyre kerülnek a dolgok. Ami viszont tényleg biztos, az az, hogy

végérvényesen eloszolhat a pletyka, hogy a Berghain bezárna a közeljövőben.

Published October 04, 2023.