Electronic Beats Hungary

És akkor Beyoncé kijött a Pride hónap himnuszával, ami egy vokálos house

A múltkor igazából csak szőrmentén említettük meg a Drake house-orientációjú lemezéről szóló cikkünkben, hogy Beyoncé is beletenyerelt egy kicsit a klubzenébe. Szentelhettünk volna neki különálló posztot is, hiszen az általa feldolgozott, azaz hangmintázott 1990-es Show Me Love tényleg az egyik legnagyobb hatású house anthem ezen a bolygón, ami nagyon sok embernek jelentett nagyon sok mindent. Ha pedig még jobban megnézzük a kontextust, még fontosabb dallá emelkedik a Beyoncé-féle Break My Soul.

De vissza az ősforráshoz – azt gondolod, nem ismered, mert nem mond semmit a számcím? Akkor indíts rá:

Na, ugye. És akkor Queen Bey ezzel jelentkezett be pár napja:

Szóval rakjuk csak össze azt a kontextust.

A dal most, a Juneteenth (= rabszolgaság eltörlésének emléknapja), a Pride és a Black Music hónap kereszteződésében jelent meg, formátuma pedig klasszikus house. Tehát a műfaj, amit a fekete és latin melegközösség talált fel magának a nyolcvanas évek Amerikájában, egyfajta menekülési útvonalként a világ negativitása elől, hogy önmaguk lehessenek, és feloldódhassanak a a szabad táncban hajnalig. És ha mindez nem lenne elég, Beyoncén kívül Big Freeda reszelős hangját is el lehet csípni a számban, aki a New Orleans-i bounce zenei színtér meghatározó queer alakja, még a kapcsolódó Wikipedia szócikk is az ő fotójával megy.

Szóval eléggé egyértelmű, hogy a dal egy statement, ami borzasztóan fontos egy ekkora volumenű énekesnőtől. Nemrég aztán megszólalt annak kapcsán az eredetit éneklő, hatvanadik évét taposó, csodálatos Robin S is.

Robin S természetes életterében, a színpadon

“Nekem mindig azt mondták, hogy ha valamit nem tudsz jobban csinálni, mint az előtted lévő, akkor hagyd azt békén. De amit Beyoncé-ék csináltak, az éppen elég volt. Tiszteletadás, miközben megfűszerezték a saját hangjukkal. Ez így éppen jó, pont jó” – mondta Robin S a Break My Soulról, hozzátéve:

“Veteránokként kötelességünk, hogy megtanítsuk a fiatalabb generációt arra, hogyan kell ezt csinálni, és hogy csinálják azt bátran a maguk módján. Ő ezt tette.”

Boldog Pride hónapot mindenkinek, legyetek azok, amik lenni akartok 🤙

Kövessetek minket itt is, ott is:

Published June 28, 2022.