Electronic Beats Hungary

Ezt a földalatti szektát nem akarod felébreszteni

Kezdjük gyorsan a lényeggel: megvan az év egyik, ha nem a legerősebb animációs videója, ami magyar zenéhez készült. Vannak persze mások is a versenyben, de itt talán előnyt jelent, hogy az alábbi, súlyos misztériummal nyakon locsolt képsorok egy debütálást húznak alá, ez ugyanis Polonyi András, azaz AXA elektronikus producerként való bemutatkozása, őt leginkább a filmes szakma ismeri a kamera mögül, de sosem titkolta, hogy a technóhoz már-már vallásos áhítattal viszonyul – és persze zeneileg sem indul vegytiszta lappal, hiszen klasszikus és jazz zongorát is tanult gyerekként, később pedig éppúgy beleitta magát inspirációi közé a szerb punk, mint a drone, a hardcore és noise zenék. 

Úgyhogy először érkezzen a klip, ami, ahogy az egy cinematográfustól elvárható, egy borzasztóan szuggesztív kisfilmmé érett, Vöröss Betti csontig hatoló 3D-s rásegítésével. Több mint három hónapig készült, nézzük meg több mint három percen át:

“Bár nekem megvolt a saját, jól átgondolt koncepcióm arra nézve, hogy ez a klip miről szóljon, mégis fontosnak tartottam, hogy egy meglehetősen absztrakt síkon meséljuk el ezt a történetet, teret hagyva az egyéni interpretációknak. Semmiképpen sem akartam szájba rágni semmit, azt gondolom, a film szépsége pont abban rejlik, hogy mindenki másképp értelmezi, más és más érzésekkel nézi végig” – mondta el a zenész a videóról.

És ami a zenét illeti? Egy négy számos EP (Bolestan) jött ki AXA kezei közül, rajta mélyben forrongással, vaksötét klubok messzi sarkaiból kacsintásokkal, némi detroitias kozmológiával, de mindvégig valamiféle sújtó, brutalista szemlélettel.

A lemez egyébként a Zságer Balázs-navigálta Free Sequence kiadó ernyője alatt jelent meg.

Kövess minket itt is, ott is 👇

Published October 08, 2021.