Electronic Beats Hungary

A nyúl ürege a kilencvenes évekbe vezet

Kiváló mikrodokufilmet forgatott a Resident Advisor a digging, azaz a túrás jelenségéről, ami itt most nem a talajjal való bánásmódot jelenti, hanem azt, amikor kattant zenefanok elszántan ereszkednek alá akár a SoundCloud, akár a YouTube, akár a Discogs, akár a valós lemezboltok kínálatának mélyére, hogy méltatlanul elfeledett vagy alulértékelt lemezeket találjanak.

A legszebb felfedezések – ahogy a kisfilm bevezetőjében is elhangzik – pedig a kilencvenes évek kínálatában esedékesek, legalábbis ha klubzenéről van szó: ekkorra a 80-as évek giccse már ellaposodott, jött fel a Chicago house és a Detroit techno, és születtek szép sorban az igazán ötletes trekik, amik úgy hangoztak az útkereső elektronikus zenei szférában, mint a friss levegő. Arról nem beszélve, hogy nem volt még Ableton, korlátozottak voltak a zeneírás lehetőségei, amiből pedig egyfajta elementáris nyersesség bontakozott ki. Dolgoztak a gépek, na. És ezek a zenék ma reneszánszukat élik.

Na de ennél tovább nem szpojlizunk, itt a lényeg 12 percben, ami kitér arra is, hogy a ritkaságvadászat hogyan vált üzletté, de mindemellett miért marad mégis olyan fontos a digging.

További híreinkből:

Itt vagyunk a szociális platformokon:

Published September 27, 2023.