Electronic Beats Hungary

A 35 év alattiak negyede már a halláskárosodás korai jeleit mutatja

Ezt mutatta ki egy friss tanulmány, és nem hangzik túl jól. Az Eargym audiológiai hallókészülék csapata készítette a felmérést több mint ezer ember bevonásával, az ő hallásukat elemezve négy hónapon keresztül.

A 16 és 35 év közöttiek közül, akiknél elvégezték az úgynevezett “beszéd a zajban” vizsgálatot (speech-in-noise, ami pontosan azt jelenti, amit sugall: azt méri fel, hogy mennyire tudjuk hallani és értelmezni a beszédet, ha háttérzaj is jelen van), 24 százaléknál észleltek kimutatható halláscsökkenést, és a korcsoport 19 százalékánál a halláscsökkenés lehetséges jeleit.

47 százalékuk hallása pedig jóval elöregedettebb a valós korukhoz képest – az átlagos különbség 13 év.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 1,1 milliárd fiatalt fenyeget a maradandó halláskárosodás veszélye a nem biztonságos zenehallgatási módszerek miatt.  A jó hír, hogy a hallásvesztés megelőzhető, és bármely életkorban tehetünk proaktív lépéseket hallásunk megőrzése és javítása érdekében – például nem felejtünk el füldugót vinni az estu buliba. És bár magát a fület hardver, tehát hallókészülék nélkül közvetlenül nem lehet javítani, az agy rendszeres edzéssel megtanulhat és reagálhat a konkrét hallási ingerekre – illetve az sem utolsó dolog, hogy rendszeresen vizsgáltassuk meg a hallásunkat, hogy észrevegyük az esetleges változást.

Itt pedig tesztelhetitek, mennyi a hallási korotok:

(A nyitóképen egy raver táncolgat a Trakass Sound System hangfala előtt a 2004-es franciaországi Teknivalon – forrás: GrOw @ Deviantart)

HALLGASD BIZTONSÁGOSAN AZ IZGALMAS ZENÉKKEL FOLYAMATOSAN FRISSÍTETT SPOTIFY-PLAYLISTJEINKET!

Published December 07, 2023.