Electronic Beats Hungary

A brit zenészek közel harmada számolt be rossz mentális közérzetről

Az angliai zenészek érdekképviseletét végző Musicians’ Union a Help Musicians jótékonysági szervezettel karöltve hozott össze egy felmérést közel 6000 hivatásos zenész körében az Egyesült Királyságban – nem túl biztató eredményekkel: a jelentés szerint a megkérdezettek 30 százaléka rossz mentális egészségről számolt be, további 11 százalékuk pedig arról, hogy sem pozitív, sem negatív érzéseket nem érez a témában. Ez szintén nem kifejezetten megnyugtató.

Valamennyi műfaj közül az elektronikus tánczene volt a leginkább érintett: itt a válaszadók 35 százaléka számolt be rossz mentális egészségről. Ha pedig a marginalizáltabb közösségek felé haladunk, a számok egyre romlanak: a fogyatékkal élő zenészek közel fele, az LMBTQ zenészek 43, a transzneműeknek pedig 63 százalékának vannak lelki-mentális nehézségei.

Ugyanebből a kutatásból derült ki az is – és a két dolog egymástól nyilvánvalóan nem független -, hogy a megkérdezett zenészek közel fele évi 14.000 fontnál (kb. 6 millió forint) kevesebbet keres, ezért gyakran több munkahelyen kell dolgozniuk, hogy biztosítani tudják megélhetésüket. Mi több, a rossz mentális egészségről nyilatkozó zenészek 47 százalékának adósságai is vannak.

“Minden zenész lelkének mélyén ott van az az igény, hogy stabil, kreatív elmével üljön le a hangszeréhez, de az iparág realitásai ezt néha nem teszik lehetővé”

– mondta Chris Difford, a Help Musicians testvérszervezetének, a Music Minds Matternek a fő nagykövete. Az is kiderült egyébként a “zenésznépszámlálásból”, hogy a pályakezdő zenészek jólétének fenntartásához elengedhetetlen a karrierügyi támogatás, mert ők vannak a leginkább kitéve a lelki megingásoknak.

A fenti felmérés még részletekbe menőbben itt olvasható.

Szociális összeköttetések:

Published November 28, 2023.