Electronic Beats Hungary

5 bemelegítő mix, amivel szikrát dobhatsz a hétvégi bulibenzinre

(A nyitókép egy kijevi rave-en készült. Slava Ukraini!)

Ne is magyarázzuk túl: warmup volt, van, lesz – de leginkább: kell. A részünkről most ennek az öt ajánlásnak a formájában.

Kezdjük az öreg kontinens egyik legkarakteresebb kiadója, a dark-gót-ipari és zajosan romantikus e-zenei hagyományokból táplálkozó rotterdami Pinkman főnökével, Marsmannel, aki pontosan azt a lassúégésű, rozsdás, ölelkezős világvége-hangulatú pulzálást szállítja nyitott füleink kürtőibe, amit elvárnánk tőle.

Amikor valaki a dubstep felől érkezik (mármint nem, nem a visítós brostep / riddim / szkrileksz bazár irányából, hanem a basszusnehéz oldschool gyökerekből), és ezt követően egyenesíti ki a dj-szettjeit, az tud nagyon rossz lenni, és nagyon jó is. Pangaea szerencsére az utóbbi tábort erősíti, és bár ez itt egy rádióműsor, tehát dumálgat is benne – legalább ad neki egy kis pirate station vájbot -, nem tudtunk elmenni mellette anélkül, hogy ide ne suvasszuk. Igazi mélyen urbánus egyórácska ez, pénteki baráti iszogatások legjobb kezdőkoktélja lehet:

Nene H megközelítése a technóhoz párját ritkítja: ez már tavaly kiderült, amikor a Hardboiled jóvoltából először játszott budapesti rave-en (korábban a kísérleti elektronikai oldalát már bemutatta a 2018-as Ultrahang Fesztiválon).

Igazából nem is tudunk szebben fogalmazni annál, mint ahogyan a Resident Advisor leírja, hogy úgy színezi ki a műfaj sötét kereteit, hogy közben profin ügyel arra, hogy ne csússzon ki a kezéből a cselekmény: a lényeg a szórakoztatáson van, amibe belefér a kikacsintás a trance, az elektró, a ghettohouse, de akár a szuperújhullámos hyperpop felé is, “neonszálakat fűzve a techno tetőtől talpig fekete garbójába.” Ráadásul ebben az RA-mixben még arra is figyelt, hogy otthon hallgatva se legyen too much. Induljon a fanki:

Jöhet akkor a feszített hangtükrő techno is, a török születésű de a németországi Essenben éldegélő, a The Third Room lemezkiadóért és promóteri csapatért felelős Ahmet Sisman vezényletében, aki becsavaróan hipnotikus, de mégis magas oktánszámon izzó zenéket dobált össze négy lemezjátszón, egy Rotary keverőn és egy dub delay segédletével. Nem csak haladóknak, de nekik kiváltképp:

Hogyan is hozsannáztunk korábban Adam Pitsről? Ja igen, így – ebben a lemezajánlóban írtuk róla, hogy azt a nemzetközi klikket erősíti, ami a korai tech-hauzok kompaktságát kezdte házasítani némi organikus egzotikummal, plusz rálapátolt némi agytekerő pszichoacidot, sajátos hangot alakítva ki. Egy párhuzamos világban, ahol Ibiza még menő lenne, ő lenne a kis sziget kiskirálya. Így nem az, lehet viszont a hangfalainké:

JÓ TÁNCOKAT KÍVÁNUNK!

(Nyitóképünk a kijevi éjszakából származik, amikor még volt kijevi éjszaka, tőle: Maksim Zhashkevych @ Unsplash – ne feledjétek, a háború még tart, támogassátok a kedvenc ukrán zenészeiteket azzal, hogy vásároltok tőlük Bandcampen, vagy bárhol.)

Szocializálódj velünk:

Published September 22, 2022.