Electronic Beats Hungary

Magyar kanapéra magyar anyagot: izgalmasan indult 2023 a hazai zenében

Már megint nagyon szépen alakulunk, ami a legfrissebb honi (nem csak) elektronikus zenei megjelenéseket illeti, úgyhogy arra gondoltunk, összeszedjük őket egy cikkben. Rozsdás csattogás, optimista house, progrockos elszállás, van minden, és ebben a playlistben több is.

Az 1992-es születésű, Kuala Lumpurban felnőtt Kőrös Mimi, azaz Saya Noé új dallal nyitja az évet a dagályról. Miért ne nyitnánk mi is ezzel a cikkünket, ha már a tokaji streamünkben is ragyogóan hozta ezt az érzékeny moodot?

Udvari Viktor egy kétoldalú érme, ami mindkét felén csillog, csak másképpen: amikor saját neve alatt ad ki zenéket, akkor a minimálszerető, kísérletező, akár zongorázós ambientbe hajló gyökereit bontja ki, amikor pedig Capeesh Societyvé vedlik, akkor jönnek a kézfeltartós, vokáltöredékes, optimista house-darabok. Ahogyan most is:

Nemerov (Gábor) az analóg ízekre szedés mestereként már korábban is feltűnt ajánlóinkban, a jóbarátja neki Roh Yugen (aki szintén magyar, ő pedig Nándor), ketten együtt pedig legutóbb egy 80-as, 90-es évek poros elektrója által ihletett materiált rögzítettek – Gábor elsősorban a hágai Bunker és Viewlexx Records munkásságát emeli ki inspóként.

“Mindkettőnknek meghatározó az a szellemiség, hogy egy nekifutásra vegyünk fel ilyen nyersen, dinamikusan megszólaló, csattogó anyagokat, utólagos polírozgatás nélkül” – tette még hozzá.

Elektronikus szőttesbe puhított progrock-sztorik, ami még az éneket is elbírja? A Kaktus új lemeze egy sokadik irányváltás, mind közül egyébként a legkönnyebben befogadható, és így is szuperélvezetes, végig fenntartja a figyelmet, például amikor indie ringatásból lesz garázsrockos söpredelem, de találunk még no wave-szerű cuccot is – a pécsi gyökerű zenekar korának egyik legérdekesebbje, az OPÁL-nak tehát itt a helye. Mutatunk videót is!

“Kimegyek Barciba, veszek pár cuccot hogy ne legyen huzat a ruhásszekrényben” – verseli Kolg8eight, a drill legerősebb magyar hangja. Üdvözítő, hogy a műfaj már itthon is megvetette a lábát, és nem a bűnügyi, hanem a zenei vonatkozásai miatt. Öblös basszusok + harapós rímek = a mindennapi stressz adekvát kicsatornázása.

Az NVC-s Subotage szenzitív alteregója, Surfalone is bejelentkezett Levivel, ami az új száma, ami az új unokaöccséről kapta a címét, és ami egy univerzális nosztalgiába hajító dreampopos galoppozás minden idők naplementéibe. Neki egyébként volt egy olyan fogadalma, hogy Subotage-ként idén végre ír egy boldog techno trekket is. Azt sem fogjuk elhallgatni.

Hogy micsoda, Route 8 aktivizálta magát? A hír igaz: Route 8 aktivizálta magát! Három új treki saját labeljénél, a This Is Our Time-nál, amivel megfűszerezni kívánja a táncparketteket, írja a Facebookon. Ezekkel jó korán érkezik a későnyár:

Azt már bemutattuk, hogyan festett Oláh Anna élőben inspirálódva a neoklasszikus, ambientes zenéket készítő Zalai Richárd szintifutamaira a La Boum minifesztiválon, a zenész viszont azóta kijött egy teljes EP-vel is. Önkéntes töprengős otthoni bezártságokra íródott, kozmikus, reménykeltő tételek:

A Donau név mögött megbúvó Horváth Ádám Márton skandináv álmok felé terel, konkrétan egészen a svédországi Malmöig megyünk. Csilingelős mese-new-wave, fémes drónozás, lo-fi gitározás és agyas elektronika a folytatásban:

Zaklatódjunk be a végére kicsit, ez már tényleg csak a hardcore fejeknek javallott, akik két pofazacskóra fogyasztják az unortodox dolgokat: a kísérleti elektronikás OOO (Csernovszky Márton) és a számtalan szabadelvűen kalandozó zenei projektből ismerhető gitáros, Czitrom Ádám új EXILES-os motyójával zárjuk a tallózást, ami sötét termekben sertepertél vidám számcímeivel. Ahogy a kiadó írja, az album a két zenész első találkozását örökíti meg, és két sessionben lett felvéve, amik a nyolcadik kerület mélyén rögzültek.

Még egyszer: további izgalmas zenéket ebben az új, 2023-as hazai cuccokat szemléző playlistünkben találtok, kövessétek be egészen nyugodtan 🔊🔥👊

Published February 10, 2023.