Electronic Beats Hungary

Fúrógéppel és szárazjéggel ment neki a 100 éves magyar cimbalomnak

Aki pedig nekiment, az Markos Levente, új művésznevén Marlev, akit korábban már megszólaltattunk, hiszen ő is azon feltörekvő fiatal alkotók közé tartozik, akik elindultak, hogy felkerüljenek a második Telekom Electronic Beats válogatásunkra – végül hajszállal csúszott csak le róla, ellenben nyert egy zenei képzést.

Azóta egyre vadabb ötletekkel próbálkozott otthon, egészen addig, hogy most befutott az első hivatalos zenéje és videója, amiben a fent említett dolgok történnek, illetve továbbiak is. Nálunk elsőként már indítható is:

“Filmes hangmesterként rengeteg potenciált látok a filmhang eszközeinek zenei alkalmazásában. A hangtervezés új dimenzióit nyitotta meg előttem, amikor elkezdtem zenében használni a zörejezést és a tudat alatt működő hangi atmoszférákat. Ezt először a Telekom Electronic Beats pályázatán próbáltam ki Markosch néven, ott sikerült elnyernem különdíjként egy sound design képzést két éve. Itt ismertem meg Дeva-t, aki szintén bekerült a különdíjasok közé.

Ebben a zenében 99 százalékban egy száz éves magyar cimbalmot használok hangforrásként. A leharcolt állapotú Schunda-t a nagyszüleimtől kaptam, aminek a felhangolása nagyon veszélyes volt a fatestre ható több tonna feszítőerő miatt, ezért hagyományos hangszeres játék helyett főleg kísérleti módon szólaltattuk meg a hangszert.

A mintázás során szárazjéggel, fúrógéppel, kiberhelt autó hangszóróval is rezgésre bírtuk az öreg Schundát,

mindezt védőfelszerelésben, mert a fatest korából adódóan bármikor robbanhatott volna.

Szerencsére nem robbant fel, ellenben rengeteg izgalmas hangot produkált. A klip kezdetben egy dokumentációnak indult, de az őrült zseni Gyula Márk rendező/operatőr barátomnak és még pár filmes cimborának hála egy teljes klip lett belőle” – mesélt a hiperizgi projektről Levente.

Aki egyébként már tervezgeti-formálgatja első live actjét is, amit áprilisban vet élő teszt alá, közönség előtt. További infók erről hamarosan érkeznek!

Kövessetek minket szociális felületeken is:

Published January 30, 2023.