Electronic Beats Hungary

18 perces bolygóközi tripre visz új számában a Freakin’ Disco

Mi mutathatjuk be elsőként, miben van éppen a zenéjével az univerzumot olykor egészen végtelenné tágítani képes zenekar: Something című új trekkjük most esett be hozzánk. Ami nem kis falat, cserébe annál tápanyagdúsabb.

“A szám gerincét egy nagy dzsemmelés adta, amit, amennyire csak lehetett, meghagytunk az eredeti formájában. A hossza miatt ez nem egy rádióbarát dal, inkább azoknak készült, akik szeretnek belefeledkezni nagyobb zenei ívekbe. Az első percben azt hihetnénk, hogy teljesen megváltozott a zenekar hangzása, de aztán hamar kiderül, hogy minden ok, minden a régi, csak messziről indítottunk” – mondja Csizmás András.

És tényleg: az elején mintha egy korai Air vagy Boards of Canada tételt hallgatnánk, és eszünkbe nem jut, hogy hamarosan teljesen rácsavarodik a vádlink a nagyon nagyot rajzoló ívre. Indulhat is a belefeledkezés:

A zene egyébként az éppen készülő TOTEM című nagylemezükről származik, és a dob-samplerguru Szabó Sipos Ágoston még annyit tesz hozzá:

“Ennél a számnál teljesen szabadjára engedtük a fantáziánkat és nagyon rólunk szól ez a darab. Sokféleképpen, de nagyon a közös, saját hangunkon mesél, az elejétől a végéig egy nagy játék az egész. Stílusjáték volt az intro megírása, játék volt a stúdióban egy basszusmenetre improvizálni 20 percen keresztül, és tulajdonképpen ezt a hozzáállást vittük tovább az utómunkálatokba is, amikor plusz részek kerültek a rögtönzött anyaghoz. Azt hiszem, ezekben is megtartottunk egyfajta fésületlenséget.

Persze nagyon komolyan vesszük ezt a játékot. Ez az életünk.

Szóval ez egy szép hosszú szám, folyamatosan történik benne valami, minden hallgatásnál új dolgokat fedezni fel benne és mindig váratlanul ér, hogy már vége is ennek a 18 percnek.”

És ha valaki még ennél is jobban beleásódna a háttérbe, itt egy dokumentarista videó a dal készüléséről:

A krautrock és az ozorai szpirit találkozása a perui Nazca-vonalaknál? Ki tudja, mi nem, úgyhogy inkább mondjátok meg ti a vonatkozó Facebook-posztunk alatt. Élőben pedig március 25-én lehet hallani ezt és az új album többi darabját az A38-on!

Még több jófajta hazai 👇

Published March 17, 2023.