Electronic Beats Hungary

Új bulikorszak: negatív vírustesztet kérhetnek mindenkitől

Egyelőre közel s távol sem tartunk ott, hogy ismét tömegesen verejtékezzünk széles, boldog embermasszákban. A klubok zárva, rave-ek (éppen) nincsenek, már a kis koncerteknek is off, de a jövőről beszélni így is muszáj. Például arról, hogyan változhatnak meg a szórakozás formái, miután levonult a koronavírus – vagy amikor még itt van velünk, de a szektor esetleg újraindul közben.

Nemrég arról szóltak a hírek, hogy az amerikai Pfizer gyógyszergyártó és a német BioNTech által közösen fejlesztett vakcina 90 százalékban hatékonynak bizonyult a betegség leküzdésében, a világ rendezvényszervezőinek szemei pedig okkal csillanhattak fel erre, és a tőzsdén is 20-24 százalékkal ugrottak meg a részvényárfolyamai olyan nagy cégeknek, mint a Live Nation vagy a német CTS Eventim. Mindeközben a koncertjegy-értékesítő mammut, a Ticketmaster elkezdett kidolgozni egy olyan elképzelést, aminek lényege, hogy pillanatok alatt ellenőrizhessék: a jegyvásárló veszélyt jelenthet-e a közönség többi tagjára.

Muti a karszalagod, muti az oltási igazolásod

Ha a módszert végül jóváhagyják, akkor a következőképpen fog működni – és ezt érdemes feljegyezni, mert lehet, hogy precedensértékűvé válik, és iparági sztenderd lesz belőle. Szóval az eseményre szóló jegy megvásárlása után a rajongóknak igazolniuk kell, hogy be vannak oltva, ez körülbelül egy évnyi COVID-19 védelmet jelentene, vagy a buli előtti 24-72 órás ablakban produkáltak-e negatív koronatesztet. A teszt lefedettségének időtartamát a regionális egészségügyi hatóságok irányítanák (sok szerencsét ebben mindannyiunknak ott, ahol a döntéshozók eddig még egyetlen fillért sem szavaztak meg a kultúrszektornak).

A Live Nation szervezőcég vezetője, Michael Rapino optimista: jövő nyárra már a koncertfolyamok hömpölygését jósolja, nagyon bízva a tudomány eredményeiben, hozzátéve, hogy “a visszatérés pontos ütemterve régiónként változik majd, ezért továbbra is a rugalmasság megőrzésére összpontosítunk. A régi mederbe való visszatérés nem lesz egy egyenes vonal.”

Published November 14, 2020.