Electronic Beats Hungary

Legóból varázsolt keverőt és CDJ-t a magyar designer

A civilként 3D animációkkal és filmes speciális effektekkel dolgozó Borján Tamás Tomasso Builds néven szabadítja a világra szabad óráiban LEGO-tematikáit, amikből akár valós szettek is felkerülhetnének a boltok polcaira – de ezek egyelőre konceptek. Mára egy komplett Pioneer dj-dekkel is elkészült, tehát hasonlóval, mint amit a világ legtöbb top klubjában látnak a lemezlovasok, amikor belépnek a pult mögé. Fel is tettünk neki gyorsan pár kérdést a projekt kapcsán.

Telekom Electronic Beats: – Mi szolgáltatta az ötletet, hogy megcsináld ezt?

Borján Tamás: – Júniusban töltöttem fel a CDJ 2000 Nexust a Lego hivatalos Ideas platformjára, ahol 10 ezer szavazatot kell elérnie ahhoz, hogy a Lego megvizsgálja, lenne-e potenciál a hivatalos kiadásában. Az ötlet onnan jött, hogy én korábban dj-ként tevékenykedtem, egy duóban jártunk fellépni Drop The Cheese néven. A barátom továbbra is csinálja ezt a formációt, de én már nem vagyok benne aktívan, de a szülinapjára azt találtam ki, hogy készítek neki egy CDJ 2000 Lego szettet. Ez el is készült, kábé 800 elemből áll. Viszont az ötletben láttam még több potenciált, ezért továbbfejlesztettem, és lett belőle egy még részletesebb, még több funkcióval rendelkező szett, ami már 2800 darabos és elég mutatós is. Ez került végül az Ideasra.

TEB: – Milyen funkciókkal rendelkezik az elkészült alkotás? (Amelyek nem valódiak, természetesen csak utánozzák a dj-eszközök eredeti képességeit, hiszen ez itt egy játszós formátum – a szerk.)

BT: – Funkcióit tekintve a CDJ egész sokrétű lett: ami az egyszerűbbeket illeti, betehető-kivehető egy pendrive, állítgatható a tempo fader és néhány potméter tekergethető. Haladva a bonyolultabb mechanikák felé: behelyezhető egy CD lemez, amit az eject gomb lenyomásával ki is tudunk engedni. Kétféle LED panelt terveztem hozzá, hogy több működési módját is meg tudjam jeleníteni.

A DJM 900 egyelőre még csak digitális concept, vagyis valódi kockákból még nem építettem meg. De terv szerint a hangerőszabályzó tolópotikkal a LED visszajelzőket tudjuk megjeleníteni és eltüntetni, és ugyanez a master hangerőnél. Illetve az effektválasztó potival tudunk váltani négy effekt között, amik a LED kijelzőn változnak.

TEB: – Ezek tehát csak optikai-mechnanikai tuningok, igaz? Vagy esetleg megfordult a fejedben, hogy valós elektronikával még tovább gondold a designt?

Borján Tamás: – Viszonylag óriási Lego rajongó vagyok már kiskorom óta, így amikor ilyen építményről van szó, akkor főként olyan fejjel gondolkodom, hogy vajon egy játékszett miként tudná egy eszköz valós funkcióit mimikálni a Lego főként mechanikus lehetőségeivel. Tehát kvázi ahogy a Lego hivatalos szettek is működnek, szórakoztatóan lemodellezni egy, a valóságban sokkal bonyolultabban működő eszközt. Szóval emiatt a szemlélet miatt nem terveztem tovább bonyolítani, illetve nem terveztem más olyan elemekkel kiegészíteni, amik nem Lego elemek. Szerintem a brandnek ez egy fontos aspektusa.

TEB: – Mennyi munkaórád van egyébként úgy a lejátszóban, mint a keverőben? Eleve, hogy kell elképzelnünk a workflowt? Leülsz egy virtuális tervezőasztal fölé, és méricskélsz, vagy leülsz egy valódi asztal mögé, és legózni kezdesz?

BT: – Húha, viszonylag sok munkaóra van mindkettőben. Szerintem a CDJ-t kb 3 hónapig terveztem munka mellett, a mixert pedig 4-5 hétig. Mivel én a VFX-ben és a 3D animáció világában dolgozom, így a Lego építményeket is előszeretettel kezdem 3D szoftverben tervezni. Ott igyekszem addig eljutni, amíg azt nem gondolom, hogy minden aspektusában meg fogja állni a helyét, ha meg is építem. Ezután beszerzem a kellő alkatrészeket és ténylegesen megépítem. Ilyenkor kiderülhetnek a 3D tervezés során elkövetett hibák, vagy olyan dolgok, amikre nem gondoltam, és ezekre tudok megoldást találni.

Tamás művére – ami egyelőre csak a Pioneer CDJ – itt lehet szavazni az Ideas platformon. Amelyik építmény eléri a 10 ezer szavazatot, azt a Lego munkatársai megvizsgálják, és eldöntik, hogy érdemes-e egy tényleges szettként kiadni. A CDJ jelenleg 5500 körüli szavazatszámnál tart.

Kövesd az electronicbeatset mindenhol:

Published October 01, 2023.