Electronic Beats Hungary

Több mint egymilliárd fiatal állhat a halláskárosodás szélén

A hangos koncertek és az earbudok, fülhallgatók miatt – ez derül ki a BMJ Global Health nevű folyóiratban közzétett, szakmailag hitelesített kutatás szerint.

Igaz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte már jelenleg is több mint 430 millió ember szenved halláskárosodástól, és ebben nagy szerepük van a mindig magunknál hordozott mobiltelefonnak és füleseknek, amiket gyakran 105 decibeles hangerőig csavarunk fel – míg szórakozóhelyeken az átlagos hangerő 104 és 112 dB között mozog. Ez az érték még akkor is parán meghaladja az egészségügyileg még okés szintet (80 dB felnőtteknél, 75 dB gyermekeknél), ha csak nagyon rövid ideig tart.

A friss kutatás nemzetközi adatbázisokban keresve, húsz országban húszezer fiatal bevonásával elkészült 33 tanulmány alapján szedte össze, hogy a 12-34 évesek mekkora rizikónak vannak kitéve. Figyelembe véve  ennek a korosztálynak az idei becsült populációját (2,8 milliárd) és a “nem biztonságos zenehallgatási gyakorlatoknak” való kitettséget, legyen szó utcai listeningről és éjjeli bulikról egyaránt, az összesített adatelemzéssel arra jutottak, hogy a potenciálisan fenyegetett fiatal felnőttek száma 670 millió és 1,35 milliárd közé tehető.

A kutatók szerint a kormányoknak, a zeneiparnak és a civil társadalomnak is mielőbb prioritásként kellene kezelnie a témát, elsősorban “a biztonságos zenehallgatási gyakorlatok népszerűsítésével.”

(Fotó: @andreas / freepik)

Hallgassátok óvatosan a folyamatosan frissülő, stabil magyar és jó nemzetközi trekkeket szemléző Spoti playlistjeinket:

Follow 4 follow 4 follow:

Published November 23, 2022.