Electronic Beats Hungary

SZELEKTOR 2024: exkluzív tengermélyinterjú a videó kategória zsűrijével

Idén először short videó kategóriában is lehet indulni a Szelektoron: a győztes művek az izgalmas új hazai zenékből létrejött válogatáslemezek Spotify-os vizuáljaiként fognak feltűnni. Na de mit üzen a kategóriazsűri, Vermes Orsolya Klipszemle-alapító és Besnyő Dániel, az INOTA fényművészeti programjának kurátora? Kérdeztünk, válaszoltak.

Telekom Electronic Beats: – Szokatlan új kategória a SHORT VIDEÓ egy zenei válogatás kapcsán, de hát tudjuk jól, hogy míg korábban aki nem volt jelen a szociálmédiában, az nem létezett, aki pedig ma nem gondolkodik zenéhez rendelt mozgóképben, az minimum furcsa szerzet. Szerintetek ma mennyire él meg egy zenei jelenség mozgó vizuális tartalom nélkül?

Orsi: – Hmm. Szerintem egyébként zene könnnyebben él meg vizuális körítés nélkül, mint mozgóképes alkotás zene nélkül. Filmeket, sorozatokat el sem tudnék képzelni így. Vagyis el tudok, de fura élmény lehet, számomra kifejezetten borzasztó. Viszont zenék tök jól elvannak Spotin, Apple Musicon vagy bárhol klipek nélkül. Vagy ha a zsáner megengedi, akkor egy egyszerűbben, költséghatékonyabban előállítható visualizerrel.

Például itt a Szelektor kreatívja. Ha fogod a kreatív elemeit, és azt alapul véve csinálsz egy ékegyszerűségű minimál animációt, abba is kellemesen bele lehet bambulni.

Egy klasszikusabb videóklip más téma, ott elsősorban az előadó image-ének, gondolatiságának, vizuális látásmódjának bemutatására jó eszköz, és fel is tudja sorakoztatni a kötelező stílusjegyeket, amik által egyértelművé tehető viszonylag könnyen már az első 20 másodpercben, hogy mit akar a produkció, és kikhez igyekszik szólni. Nyilván ha a zene mellé kapsz arcot, képet, történetet, kötődni is jobban tudsz az előadóhoz, és egy szép nagy kerek egésszé válhat a közlendő, legyen az valami nagyon fontos tartalom, vagy “csak” egy érzésvilág.

És hát arról a tényezőről se feledkezzünk el, hogy minél több felületen, a felületnek megfelelő módon jut el az ember a közönséghez, annál több digitális bevétele származik. Sőt, a klipeket lehet mutálni koncertes vizuálokká, ki lehet szedni belőle néhány másodpercet Canvashoz, hogy jól nézzen ki Insta-megosztásokban, rengeteg haszna van. Klipszemlén is lehet nyerni, hogy ne csak az előadónak legyen jó, hanem az alkotónak is!

Dani: – A vizualitás mindennél nagyobb szerepet kap napjainkban a villogó több tizmillió pixeles megjelenítők korában. Én azt látom,hogy elengedhetetlen részévé vált minden nagyobb zenei produkciónak és social média felületnek is. A TikTok már eleve erre alapult.

TEB: – Nyilván a Spotify sem véletlenül indította el a Canvast, a lemezekhez tartozó rövid, loopoló klipeket. Ti milyen pályaműveket vártok, tekintve, hogy itt amúgy másodpercekről beszélünk? Mire figyeltek majd, mi az, amire felkapjátok a fejetek?

Orsi: – Legyen szó néhány másodperces videókról, vagy 2-3 perces klipekről, én leginkább azt várom, hogy egyrészt érezzem rajta, hogy komolyan vették, beletettek időt és energiát – bár én egy komolyan egyáltalán nem vett, ócska minőségű szarral is elvagyok, ha jó az ötlet és szórakoztat -, másrészt hogy egyben legyen a zenével. Egyik erősítse a másikat, és viszont. Meg hogy mutasson valami olyat, amit nem láttam már milliószor.

Dani: – Én mindenevő vagyok, de szeretem az absztrakt specialitásokat.

TEB: – Szerintetek a figuralitás vagy inkább az absztrakció tud itt győzedelmeskedni?

Orsi: – Nekem tényleg bármelyik, ami jól működik együtt a zenével.

Dani: – Az előző válaszom igazolja ezt is, de hozzáteszem, hogy egy, a szüleitek által még megőrzött A4-es scannelővel is csodálatos dolgokat lehet létrehozni!

TEB: – Hol tart 2024-ben a zenéhez passzított videók kultúrája, nektek mi a top aktuális kedvenc klipetek, animációtok, amiket manapság nem tudtok kiverni a fejetekből?

Dani: – A deep fake világába lépünk éppen be, hamarosan nem fogjuk tudni eldönteni egy vizuális tartalomról, hogy az AI által generált tartalom vagy nem. Az ettől való félelem élvezettel tölt el engem. Ezzel órási kontrasztban van a visszatérő VHS és SUPER8 hype a videóklipek körében, pedig lehetne a kettőt is vegyíteni, ha szeretnék látni új dolgokat.

Orsi: – Huhh. Képtelen lennék kiemelni egyetlen klipet. Sem a magyar piacról, sem világszinten. Iszonyú sok iszonyú jó klip van. Pár éve a szemle kapcsán Vida Verát nyomasztottam egy ideig a filozofálgatásaimmal (jó, inkább hosszas, aggódó monologizálásokkal), hogy ha a social mediás platformokon már minden formában meg tudnak mutatkozni az előadók olyan tartalmakkal, amiket a töredékéből elő tudnak állítani egy klipes költségvetésnek, akkor vajon ez nem vezet-e ahhoz a hozzáálláshoz hosszabb távon, hogy minek csináljak klipet, amikor el tudom érni alternatív megoldásokkal is, amit érdemes? Vera biztos volt benne, hogy nem, sőt dehogy, folyamatosan van igény nemcsak a közönség részéről klipek befogadására, hanem az előadókéról is az előállítására. És szerencsére úgy tűnik, eddig igaza van. Egyre jobbak, minőségibbek itthon a zenei videók, egyre több előadó van akkorába’, hogy van miből visszaforgatni klipekbe. És ez csodálatos! Fel tudnak nőni klipalkotói generációk úgy, hogy folyamatosan fejlődnek, mert rengeteg a meló és ez által a tapasztalat. Én ennek nagyon-nagyon örülök.

JELENTKEZZETEK A SZELEKTORRA A MEGMOZDULÓ KÉPEITEKKEL, AMIKBŐL AZ EGYES LEMEZEK VIZUÁLIS SORVEZETŐI, AZAZ SPOTIFY CANVAS ANIMÁCIÓI LEHETNEK! HA PEDIG A PÁLYÁZAT VIZUÁLIS ELEMEIT IS BEEMELNÉTEK, AKKOR ITT TALÁLJÁTOK AZOKAT.

Published February 26, 2024.