Electronic Beats Hungary

Szabadítsd fel az érzelmi energiáidat ezzel az 1984-es ambient kazettával

Amit itt lejjebb mutatunk, annak az az érdekessége, már ha komolyan vesszük a borítóját, hogy nem egy hagyományos értelemben vett, szórakoztató zenei albumnak készült. Tehát olyannak, amit kiad egy kiadó, és zenefogyasztó fiatalok szórják ki érte a pénzt, és teszik fel a polcra. Ez itt ugyanis egy afféle pszichológiai célzatú kazetta, az eredeti leírás szerint egy “egy pszichoakusztikus katalizátor, amelyet kifejezetten a spirituális és érzelmi energiák mozgásának és felszabadulásának elősegítésére terveztek.”

Műfaját tekintve az itt hallható zenefolyam nem más, mint a sokat gyűlölt, spiri-giccsként a köztudatba vonult new age, ami azonban az elmúlt években mindenféle vájtfülű dj-knek és kurátoroknak hála elkezdte ledobálni magáról ezt a pejoratív színezetet, és begyűjteni némi valós elismerést. Amiben nyilván nem elhanyagolható a szerepe a pár évvel ezelőtti vaporwave-nek, ami már eleve nem keveset játszott ezekkel az önironikus, kamu-utópista árnyalatokkal, amik úgy hangzottak, mintha valaki a nyolcvanas években képzelte volna el, hogy milyenek lesznek a kétezerhúszas évek reklámjainak kísérőzenéi.

Extra csodás, hogy ehhez a kazettához használati útmutató is jár, olyan utasításokkal, mint:

“A tested tudja, hogyan kell felszabadítani az elakadt energiákat. Bízz a bölcsességében.”

Hogy mindez kicsit sem vicc, az rögtön kiderül a zene írójának, Tom Kenyonnak a hivatalos oldalán, már csak abból is, hogy magát egész egyszerűen a világ egyik legelismertebb hanggyógyítójaként jelöli meg. Sőt, az is olvasható róla, hogy “Tom életének tanulmányai és sok életre visszanyúló emlékei, valamint a háttérismeretek és tapasztalatok lehetővé teszik számára, hogy egyforma könnyedséggel mozogjon a tibeti buddhizmus, az egyiptomi magas alkímia, a taoizmus és a hinduizmus, valamint az ezekhez kapcsolódó tudományok között.”

Íme a user manual a fenti kazettához:

Magának a kazettának a bedigitalizálását egyébként a Sounds of the Dawn label-blog-dokumentarista csapatnak köszönhetjük, akik kifejezetten a new age, meditációs és relaxációs zenékben utaznak, és ontják magukból a jobbnál-jobb archív és új cuccokat.

Ide is rakjuk az NTS Rádiós műsoruknak egy szép nagy kupac adását, hátha még több kedv csinálódik áldásos tevékenységükhöz. Namasté!

Published May 09, 2021.