Electronic Beats Hungary

Szabadítsd fel az érzelmi energiáidat ezzel az 1984-es ambient kazettával

Amit itt lejjebb mutatunk, annak az az érdekessége, már ha komolyan vesszük a borítóját, hogy nem egy hagyományos értelemben vett, szórakoztató zenei albumnak készült. Tehát olyannak, amit kiad egy kiadó, és zenefogyasztó fiatalok szórják ki érte a pénzt, és teszik fel a polcra. Ez itt ugyanis egy afféle pszichológiai célzatú kazetta, az eredeti leírás szerint egy “egy pszichoakusztikus katalizátor, amelyet kifejezetten a spirituális és érzelmi energiák mozgásának és felszabadulásának elősegítésére terveztek.”

Műfaját tekintve az itt hallható zenefolyam nem más, mint a sokat gyűlölt, spiri-giccsként a köztudatba vonult new age, ami azonban az elmúlt években mindenféle vájtfülű dj-knek és kurátoroknak hála elkezdte ledobálni magáról ezt a pejoratív színezetet, és begyűjteni némi valós elismerést. Amiben nyilván nem elhanyagolható a szerepe a pár évvel ezelőtti vaporwave-nek, ami már eleve nem keveset játszott ezekkel az önironikus, kamu-utópista árnyalatokkal, amik úgy hangzottak, mintha valaki a nyolcvanas években képzelte volna el, hogy milyenek lesznek a kétezerhúszas évek reklámjainak kísérőzenéi.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Extra csodás, hogy ehhez a kazettához használati útmutató is jár, olyan utasításokkal, mint:

“A tested tudja, hogyan kell felszabadítani az elakadt energiákat. Bízz a bölcsességében.”

Hogy mindez kicsit sem vicc, az rögtön kiderül a zene írójának, Tom Kenyonnak a hivatalos oldalán, már csak abból is, hogy magát egész egyszerűen a világ egyik legelismertebb hanggyógyítójaként jelöli meg. Sőt, az is olvasható róla, hogy “Tom életének tanulmányai és sok életre visszanyúló emlékei, valamint a háttérismeretek és tapasztalatok lehetővé teszik számára, hogy egyforma könnyedséggel mozogjon a tibeti buddhizmus, az egyiptomi magas alkímia, a taoizmus és a hinduizmus, valamint az ezekhez kapcsolódó tudományok között.”

Íme a user manual a fenti kazettához:

Magának a kazettának a bedigitalizálását egyébként a Sounds of the Dawn label-blog-dokumentarista csapatnak köszönhetjük, akik kifejezetten a new age, meditációs és relaxációs zenékben utaznak, és ontják magukból a jobbnál-jobb archív és új cuccokat.

Ide is rakjuk az NTS Rádiós műsoruknak egy szép nagy kupac adását, hátha még több kedv csinálódik áldásos tevékenységükhöz. Namasté!

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Published May 09, 2021.