Electronic Beats Hungary

Napfényhez éjsötét: Birinyi Tamás új zenei projektje súlyos helyekre visz

Leginkább egy utópisztikus világ mélyére, ahogy ő fogalmaz, és ezt most már nem mint a grafikus és motion designer btworks, hanem mint ONAKOM teszi. És hiába kiabál odakint a korán jött nyár, ez a zenei kontent még így is kiválóan tud működni, és most teszünk is egy kísérletet ennek megokolására.

“Az Obscure EP egy új területre lépés első lenyomata. Kísérletezések, óvatos, de néha meggondolatlan léptek egy ismeretlen környezetben, mely mintha mégis kicsit ismerős lenne. Az elmúlt másfél év tanulási folyamatát, útkereséseit összegző kislemez ez” – írta nekünk Tamás,  és tényleg agyas anyaggal számoljunk: az Arrival című nyitány olyan, mint egy, az emberi civilizáció által még nem tönkrevágott, vadismeretlen tájegységre való érkezés, ami instant tiszteletet parancsol magának, így a dimenzióturistának eszébe sem jut belerondítani a képbe, inkább beleveti magát a sosem tapasztalt szenzorális inputok áradatába. Úgysem tehet mást. Aktív odahatás helyett sodródás. Ez a magát védelmező, multirétegű univerzum aztán mindezt fokozatosan meg is hálálja (még ha a koromsötét zenei képletekről általában nem is ilyen pozitív töltetű szavak jutnak az ember eszébe, mint a hála).

Mégis, valahogy így képzeljük azt, amikor a scifikből ismert idegenekkel találkozásos narratíva végül mégis jól sül el, nincs egymásra feszülés, a kezdeti tapogatózást felváltja a kölcsönös, de még óvatos békejel-küldözgetés, végül teljes invitálás történik ebbe a sosem tapasztalt új tudásközegbe, aminek úgy omlanak le a rétegei, mint valami kozmikus hagymának – a tartalomhoz a forma pedig kísérleti sound design, bass music és mindenféle, meglehetősen kielégítő digitális zörejek.

Na, nekünk valami ilyesmi jutott az eszünkbe erről, és jusson nektek is bármi, mert itt indítható a Föld nevű bolygótól való eltávolodás:

Aki egyéb streaming platformokon fogadná be az EP-t, az ide klikkeljen.

Published May 09, 2021.