Electronic Beats Hungary

Ryuichi Sakamoto írt egy számot, ami 30 másodperces, semmi nem szólal meg benne, de klip készült hozzá

Adott egy izgi művészeti projekt PRSNT néven, ami a barcelonai székhelyű Modern Obscure Music és a Created By Us fejéből pattant ki, és korunk figyelemhiányos zeitgeistjére reagál.

Az egész egy válogatással indult, az erre meghívott zenészek feladata az volt, hogy körülbelül harminc másodperces, tartalmas és hatásos darabokat készítsenek. Azért csak ilyen rövideket, mert a projekt koncepciója aköré épül, hogyan rövidült meg a fókuszunk az elmúlt években, és hogyan változott meg a zenével való kapcsolatunk is. A Modern Obscure Music tagjait, Christian Lopezt és Pedro Rufit különösen inspirálta egy tanulmány, amely szerint

“a digitális platformokat használó hallgatók körülbelül egyharmada ugrik a következő számra a lejátszás első 30 másodpercében.”

Az elektronikus zene korai fejlődésére tapintható hatást kifejtő Yellow Magic Orchestrából ismerhető Ryuichi Sakamoto is készített egy zenét a lemezre, ami, csak hogy még egy csavar legyen a sztoriban, nem is zene: a jeles komponista közreműködése a kiadvány utolsó száma, és nem más, mint 32 másodpercnyi tiszta csend. (Rajta kívül olyanok tűnnek még fel a projektalbumon, mint Lafawndah, Lyra Pramuk, Visible Cloaks vagy Lucrecia Dalt.)

És itt jön a videó, mert az viszont készült hozzá.

Sakamoto klipjét Diana Kunst díjnyertes filmrendező rendezte, aki korábban olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint James Blake, Rosalía, A$AP Rocky és Mykki Blanco, nemrégiben pedig FKA twigs és Central Cee Measure of a Manjéhez rakta össze a klipet. Erről itt fent pedig azt mondta:

“Egy adott pillanatban úgy érzed, hogy az a rajtad lévő öltöny már nem passzol jól, folyamatosan kényelmetlenül érzed magad, és próbálod magad újraigazítani. Ez a film egy felhívás arra, hogy elgondolkodj azon az öltönyön, amit viselsz. Otthon érzed benne magad? Békét érzel? Elégedettséget? Érezted már, hogy valószínűleg van egy hely, amiről a belső éned tudja, hogy otthonosabban fogod ott érezni magad, de valamilyen okból kifolyólag még nem tudtál eljutni oda? Ez egy felhívás arra, hogy azonosítsuk és kérdőjelezzük meg mindazt a normalitást, amibe a társadalmunk beleszelidített minket, hogy teremtsünk teret és csendet magunkban, hogy elhallgattassuk ezt a sok zajt, és kapcsolódjunk a végtelen belsőnkhöz, ami egy hatalmas felfedezésre váró terep. Ez egy meghívás, hogy lépjünk erre az útra, hogy levetkőzzük a ruhát és kivirágozzunk.”

A projekt többi kvázi-kisfilm klipjét itt lehet végigböngészni. Nem kell aggódni, ezek sem haladják meg egyenként az egy percet! 😉

 

Published December 22, 2021.