Electronic Beats Hungary

Petra Hermanova új videójában tűzzel és vízzel mutatja be, milyen újjászületni egy pusztító veszteségből

A Berlinben élő, cseh származású Petra Hermanova zenéjében a transzcendens és az evilági metszéspontján dolgozik. Hogy hogyan, azt ki-ki döntse el maga, de az talán hordoz némi jelzésértéket, hogy idén mások mellett őt is beválogatták a SHAPE+ művészei közé – ezt a művészeti platformot az Európa országaiban kortárs zenei szemlélettel működő fesztiválok és kulturális szervezetek irányítják, köztük olyanok, mint az Unsound, a Mutant Radio, a CTM Festival, a Terraforma és a Construction Festival, azzal a céllal, hogy kiemeljenek az ismeretlenségből friss alkotókat, fellépési lehetőségeket biztosítva nekik.

A producer-énekesnő népzenéből, középkori szerzeményekből és kortárs texturális elektronikákból merít inspirációt, legfontosabb eszköze az autohárfa, zenéi pedig a fájdalmas hangvételű dalforma és a súlyosan megtorzított drone-menetek között sodródnak.

In Death’s Eyes című szóló debütáló albuma 2023 októberében jelent meg, ennek nyitánya a Black Glass, amihez most klip készült – amit annak is látnia érdemes, aki nem sűrűn találkozik ilyen típusú zenével (valahol úgyis el kell kezdeni, ugyebár). A dal a YouTube-videó alatt leírás szerint

“a ki nem mondott szavak nyomasztó súlyával küzd, vizuális kísérete pedig az ezt a terhet cipelő gyászoló elme újjászületését és a veszteség átalakító erejét mutatja be, a tűz és a víz időtlen szimbólumait használva – két olyan elemet, amelyek egyaránt képesek utat adni az életnek és annak véget vetni.”

Most kivételesen tényleg igaz az elcsépelt mondás, hogy ha csak egy videót nézhetsz meg ma, akkor ez legyen az. Tényleg ez legyen az.

Hermanova szólóalbuma itt indítható:

(Szavak: Unger András)

MÉG TÖBB MINDENFÉLE, DE JÓ NEMZETKÖZI ZENE EBBEN A SPOTI PLAYLISTÜNKBEN.

Published December 01, 2023.