Electronic Beats Hungary

Björk és Rosalía megkapóan verekszik az ipari lazactenyésztés ellen tiltakozva

Egyrészt: az Oral az év legjobb videoklipjének díjára pályázik. Nem csak azért, mert Sega Bodega zenéjére deepfake alteregóik egy letisztult virtuális dódzsóban lejtenek csodálatraméltó táncot egymással, egymás ellen, miközben végül egy csepp vér sem színezi a padlót.

De azért is, mert – és most jön a másrészt: a közös új dalukból befolyt profitból azt a küzdelmet támogatják, amit az izlandi Seyðisfjörður lakosai a külföldi tulajdonban lévő helyi lazactenyésztő üzemek ellen folytatnak. A hálós karámokban nevelkedő (de inkább: kínszenvedő) halak jelensége már önmagában nyomasztó, de ha mindez nem lenne még elég, a módszer közvetve még az ország ökológiai szempontból különleges fjordjait és őshonos állatvilágát is veszélyezteti.

Björk azt mondja, ezzel talán példát mutathatnak, és valamikor talán megálljt tudunk parancsolni annak, hogy az ember tönkrevágja a Föld biodiverzitását.

És egy fun fact: a dal java részét Björk az 1997-es Homogenic és a 2001-es Vespertine című albuma között írta, de túl poposnak találta, ezért félrerakta, aztán jól el is felejtette. Akkor jutott az eszébe újra, amikor az év elején, ausztráliai turnéja során meglátta a tévében az “oral” szót. Leporolta, összeállt rá Rosalíával, és most itt tartunk: egy gyönyörű klip áll egy fontos ügy mellett.

Kövess minket akárhol:

Published November 21, 2023.