Electronic Beats Hungary

Öt év után tér vissza a Paperdeer, és ezt rögtön egy videóval teszik

Dallamos, hurráoptimista, de azért kellően pulzáló elektropopjával próbált magának helyet szorítani az akkor még háromtagú Paperdeer formáció a 2010-es évek közepének Magyarországán (Fabled című, máig hangulatos debütlemezük itt hallgatható), de a szcénán belüli kedvező fogadtatás ellenére aztán hosszabb pihenőre tették magukat.

Stewart Emese kilépett a zenekarból, Biró Norbert pedig Dániába költözött, hogy sound design-t tanuljon és foley arttal foglalkozzon, miközben reklámokhoz és kisfilmekhez készített zenéket és hangeffekteket, Kiss Benjámin pedig ezalatt itthon a Belau csapatával turnézott. Ám a közös kreatív munka eközben sem állt meg, a srácok több remixet is megjelentettek és folyamatosan ötleteltek új dalokon is. Öt év lepergett, és most itt az első újdonság, a Gazsiafter, ami egyben új albumuk előfutára is:

Olyan módon próbáltunk energikus tánczenét csinálni, hogy az organikus és minimalista is maradjon, de ne kövessen semmilyen főbb tánczenei irányt. Különböző zajokat tettünk bele, összegyűrődő papírtól eltorzított szirénákon és telefonértesítés soundokon, saját digitálisan készített hangszerek felvételein és Emese feldarabolt Fabled énekén át saját basszusgitár-felvételekig minden megtalálható a szoftveres hangszerelés mellett. Eredetileg egy sokkal minimálabb irányból alakult ki a végleges kompozíció. A zenét a szürrealista művészet nagyban inspirálta. A szám címe pedig a Gazsi Rap Show nevéből alakult ki” – meséli a dalról Biró Norbert.

A Paperdeer duója

A fenti animációs videó grafikáit – ami apró részletektől halad egy nagy egész felé, de nem szpojlerezzük el – az akkor Párizsban élő Saba Anwar készítette, a forgatókönyvet Radnics Annamária jegyzi a srácok ötletei alapján.

Erőteljes világot képzeltem el egy Malevich x Kandisky x Picasso avantgárd koktél elfogyasztása után

  • mondta a klipgazda, nekünk pedig semmi okunk kételkedni ebben. Az új Paperdeer lemez tavasszal érkezik!

Published November 20, 2020.