Electronic Beats Hungary

A kommunista diktatúra szobrai kapnak fénykezelést május elején

A Besnyő Dániel vezette Secret Mapping Experiment kollektíva egy dologra állt rá, de arra nagyon: izgalmas, történelmi helyek objektumait vetítik telibe előre tervezett, de gerilla módon. A ténykedésük most egyetlen monumentális kiállításban áll össsze MONUMENTS néven.

Az elnevezésnek persze oka van. Azaz rögtön több is: Körszálló, Szutjeszka, November 7. Erőmű, Petrova Gora, SZOT Szálló, Otthon Áruház, Kelenföldi Hőerőmű – ezek az épületek mind a pártállami múlt maradványai, és mindet megfényfestették már. Sőt, az elmúlt években a magyar határokon túllépve létrehoztak már ilyen vizuális kompozíciókat Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország és Bosznia területén is az éjszaka leple alatt, néhány órára (vagy amíg meg nem jelentek az értetlenkedő hatóságok).

Ezekről az egyedi akciókról persze fotók készültek, és ezeket állítják ki hamarosan az erre elképzelhető legideálisabb helyen: a Kamaraerdő melletti MEMENTO Szoborparkban, ami már önmagában is a világ egyik legvéreskezűbb diktatúráját – és annak bukását – idézi meg.

És hogy ne álljon meg a fényképeknél a történet, a Secret Mapping csapata az itt található szobrokat is fénybe öltözteti majd – mondhatni, a kortárs fényművészet ad randevút a zord múltnak, de az üzenet egyértelmű, hiszen a szürreális találkozó végén végül kikosarazza őt: annak a korszaknak vége, a lumenek viszont örökké izzanak.

A kiállítás május 5. és 7. között tekinthető meg, Facebook-esemény itt.

Aki pedig még tovább mélyülne el a fénnyel való művészi játékban, annak ajánljuk az idén nyáron először megrendezésre kerülő INOTA Fesztivált, ahol még több nagyívű vizuális alkotás bukkan fel – erős kortárs elektronikus zenei felhozatal mellett.

Szociális bekövetések:

Published March 21, 2023.