Electronic Beats Hungary

Meghalt Andy Barker, a 808 State tagja, ami nélkül a brit techno ma talán teljesen más lenne

A Pacific State-et valamennyire (de leginkább teljesen) illik ismerni: legendás acid house himnusz a madárcsicsergésével és naplementés szaxiszólójával, és hiába 1989-es, akár ebben a pillanatban is szégyenérzet nélkül meg lehet hallgatni. Sőt. A dalt az a 808 State hozta világra, aminek kulcsfigurájáról, a billentyűs-basszeros Andy Barkerről ma érkezett a hír, hogy rövid ideig tartó betegséget követően, 53 éves korában meghalt.

Barker Manchesterben aludt el örökre, abban a városban, ahol született, és aminek a nyolcvanas évek végén kialakult egy saját hangzása, ami a korabeli indie-t ötvözte az új idők szelével, vagyis a pszichedelikusabb elektronikával, és olyan zenekarok vitték benne a prímet, mint a Happy Mondays, a Stone Roses, vagy éppen a 808 State (neve is lett a nem kőkonkrétan körbehatárolt, de az érzései, hangzása miatt viszonylag könnyedén felismerhető vonulatnak: madchaster). Érdemes meghallgatni a csapat korai dalait, mert jópár van köztük, amikbe hallhatóan beletört az idő vasfoga – vagy mondjuk úgy, messze megelőzték a korukat. Igaz, a Pacific State még Barker érkezése előtt született, de azért utána is elképesztő karakterű dalok jöttek ki a dobgépfejek boszorkánykonyhájából, ezt itt ráadásul még a Bicep is feldolgozta:

Barker egy 2019-es interjúban így mesélt a fényes kezdetekről:

“Tizennégy évesen kezdtem el dj-zni egy helyi ifjúsági klubban, ahol korai hiphopot és elektrót játszottam. Mire elég idős lettem ahhoz, hogy elmehessek mulatni, megérkezett a house zene. Az electro és a house közötti hasonlóság volt az, ami elcsábított, hatalmas hatással volt arra, hogy mit játszottam a szettjeimben és mit alkottam a stúdióban.”

A halálhír óta rengetegen hajtottak fejet a manchesteri nagyság előtt (aki amúgy azt is elmondta az előbb idézett interjúban, hogy ha csak egy lemezt hagyhatna meg a gyűjteményéből, akkor ez lenne az), a cikk végére ezekből szemlézünk:

Published November 07, 2021.