Electronic Beats Hungary

Klímaváltozásos street artként született újra a Joy Division-borító

Az Unknown Pleasures című 1979-es Joy Division debütalbumot ha mindenki nem is hallotta, annak artworkjével jó eséllyel már szembetalálkozott az élete során, legalább egy pólón. Az interneteken viszont egészen biztosan.

Mondjuk ki: kevés lemezborító futott be nagyobb pályát, mint ez. A fekete háttérre rajzolt fehér hullámformák azóta már sokezer bőrfelületet díszítenek tetoválás alakjában, de létezik gifgenerátor is, amivel mindenki megcsinálhatja a maga változatát, készült macskás átdolgozás, és volt, aki tudományosan is utánament Peter Saville grafikus agyszüleményének, vagyis annak, hogy most akkor tényleg létezett-e az a titokzatos pulzár, azaz sebesen forgó neutroncsillag, aminek a rádióhullámain alapul a cover (szpojler: létezett).

Aztán egy idő múlva már a nevetségességig duzzadt a borítót továbbgondoló merchandise-birodalom:

A legújabb megfejtést annyi menti meg, hogy valóban egy jó ügyért készült.

Ez a csoportosulás, a Music Declares Emergency (magyarul: “a zene vészhelyzetet hirdet”) állt elő az ötlettel, hogy drámaian vasalódjanak ki ezek a híres vonalak, és álljon mellettük a sokkolónak szánt üzenet:

Halott bolygón nincsen zene.

A nyitóképünkön megtekinthető a végső alkotás, ami szép, nagy formában egy ház falára került fel Manchesterben.

A 2019 nyarán alapított MDE egyébként művészek, szervezetek és zeneipari szakemberek független csoportja, amely kulturális és kormányzati reformokért kampányol a széndioxid-semleges jövő érdekében. Az MDE az új falfestményt úgy jellemezte, hogy az “egy kimúlt planéta örök csendjét” képviseli.

Published October 18, 2021.