Electronic Beats Hungary

És te mit tudsz az acid partikról?

“Az acid, vagyis az LSD hatását létrehozni fényekkel és hangokkal” – egy pszichiáter így fogalmazta meg az 1996-os dokumentumfilmben, az Ezredvégi össztáncban az acid bulik lényegét, amik akkortájt már javában elterjedtek Budapest ilyen-olyan pincéiben, barlangjaiban, külvárosi terepein. De a legjobb nyilatkozat egy rendőrnőtől jött, aki azt mondta: “az, hogy acid party, az nem konkrét.”

Ez a vicces megmondás került most át egy friss hazai trance tételbe, ami Borosi Gábor (Korai Öröm, Korai Transmission) és Laki László (Cinetrip, Sparty, VJ torna) duójától, a Smooglerstől érkezik. Kettejük formációja ugyan évtizedes múltra tekint vissza, mégis ez a hivatalos megjelenésük, ami egyébként a kontextus ismeretében egyáltalán nem szokatlan: azok – így ők is -, akik korai underground partikon és azok szervezésével nőttek fel a kilencvenes évek derekán, villódzó fénynyalábokkal átszelt sötét termekben, sosem elsősorban a zeneipari betagozódáson gondolkodtak, hanem hogy csináljanak egy jó bulit.

Sokan, akik akkoriban gombokat tekergettek fura gépeken, soha nem jöttek rendes kiadvánnyal.

De Lakiék most igen, és itt nyomban a fülekbe is lehet installálni, a másik trekkel, a mérsékeltebb vonalvezetésű Solar Ascensionnal együtt, ami a páros elmondása szerint “abszolút a karantén gyermeke: mélyről jövő elemelkedés, amelyre mindannyiunknak nagy szüksége van most.”

A Smooglers egyébként annyira az élő villanyzene híve, hogy tudatosan nem használ számítógépeket fellépéseinél, zenéjüket minden alkalommal repetetív patternekből építkezve rögtönzik, nincs két egyforma előadás. Most megjelent anyaguk is a stúdióban születő improvizációkból állt össze, a minimálisan szükséges utómunkát hangmérnökük, Bacsi Dani végezte el.

Mehet is a playlistekre. Aki pedig nem látta még a feljebb emlegetett, fontos korlenyomatnak számító archív felvételeket bő huszonöt évvel ezelőttről, az már indíthatja is, mert az egész fentvan a YouTube-on:

Kövess minket, ahol csak érsz 👇

Published June 01, 2021.