Electronic Beats Hungary

Kutatók kimutatták: már az a basszus is táncra késztet, amit nem hallunk

Legyen tánc! – mondta Dr. Daniel Cameron, a kanadai McMaster Egyetem idegkutatója és az alábbi kísérlet vezetője.

Történt ugyanis, hogy nagyon alacsony frekvenciás hangokkal tűzdelték meg a kanadai Orphx duó egyik fellépését, miközben arra kérték a rajongókat, hogy viseljenek mozgásérzékelős fejpántokat. A speciális VLF (úgy bizony, very low frequency!) hangszórókat két és fél percenként kapcsolták be. Az eredmény: a jelenlévők az emberi füllel nem hallható szubbasszusok ellenére is – közel 12 százalékkal – többet mozogtak, amikor ezekre ráadták a szuflát.

“Ez az élő bizonyítéka annak, a basszus tényleg jobban táncoltatja az embereket”

– mondta a kutató.

Nem győzzük hangsúlyozni, a kísérlet szenzációs mivolta abban húzódik meg, hogy (és ezt egy utólagos kérdőívvel is igazolták egy teljesen másik csoportnál, akiket arra kértek meg, szúrják ki a mélyfrekvenciás koncertrészeket és a sima etapokat – de nem tudtak különbséget tenni) tényleg öntudatlanul indultak be a mozgások.

Persze, egy dübörgő szubládára amúgy is beindulnak a lábak, de ez ebben a formában egy sokkal kifinomultabb kísérlet volt, ami rávilágított: TÉNYLEG A BASSZUS A ZENE LELKE.

A kutatócsoport szerint egyébként ezeket a VLF-eket valószínűleg a bőrön és a testben lévő, a környezet mechanikai változásait – rezgéseit – detektáló mechanoreceptorok, valamint a belső fülben lévő vesztibuláris rendszer érzékeli, amely az egyensúlyérzékkel van kapcsolatban.

 

(via Guardian)

Follow 4 follow:

Published November 09, 2022.