Electronic Beats Hungary

Jönnek a mesterséges intelligenciával készült hazai klipek: itt a Synonyms disztópiája

Ahogy a beírt szavakkal generálható képek szikrázó, és a folyamatos meglepődések erejével ható új divatja futótűzként terjed az ember által ismert világháló sztrádáin – tessék, lehet játszogatni például a Crayion, a Deepdreamgenerator vagy a Stable Diffusion oldalain -, úgy borítékolható volt, hogy hamarosan jönnek az ilyen módszerrel létrehozott klipek is. És hogy hamarosan ezek megjelennek itthon is.

Hogy a Huszár Kristóf (Agavoid, Cristopher Waver) és Matos Gergő (Isle of Man) alkotta Synonyms párosé-e az első ilyen, vagy volt már előttük más, azt írjátok meg nekünk, mindenesetre az övékét most örömmel bemutatjuk, mert tényleg egy gyönyörű lázálom:

“Most eléggé felpörgött a dolog, pont ezért csináltunk mi is, hogy még a nagy hullám meg a lufipukkanás előtt kezdjünk valamit az AI-val” – mondta nekünk Kristóf, aki egyben a PLUTO Sound kiadó alapítója is.

A geekek és a módszert örömmel próbálgatók kedvéért aztán részletezte is a részletezhetőt:

“A képgenerálás folyamán először is elkezdtem kísérletezni promptokkal (ezek azok a szövegek és mondatok, amikkel irányt mutatunk a mesterséges intelligenciának, hogy mit és hogyan rajzoljon meg – a szerk.), hogy milyen plusz kulcsszavak, kifejezések segítenek konkretizálni a stílust. Amellett, hogy magukat a képen szereplő dolgokat körülírod, tudsz plusz stílusmegjelöléseket, színhasználatot, render engine-ket, vagy akár alkotók neveit is mellé tűzni, amivel lehet további rétegeket adni a képeknek. Ezeket minden esetben ugyanúgy, kisebb változtatásokkal használtam.

Maga az animálás egy Google Colab notebookkal történt, ami a Vqgan + clip eljárást használja, ez nem a legmodernebb megoldás, mert azóta van Stable Diffusion alapú notebook is ezerszámra, viszont ezekkel nem tudtam olyan hangulatú jeleneteket csinálni, ami tetszett volna, jobban működött ez a kicsit “hibás” álomszerű megjelenítés. Itt csomó plusz lehetőséged van, iksz-ipszilon-zé koordinátákon megadhatod, hogy adott framegenerálás alatt mennyit mozduljon a kép, rotálhatod, és így tovább, ez egy elég időigényes része a dolognak, mert ha kitalálsz egy jó promptot, de nem tetszik az adott animációban valami, akkor soha sem fogja újra ugyanúgy rajzolni a képet.

Első körben elkészült kb 50-100 ilyen jelenet, amiket az entrópia köré épített gondolatok alapján nagyjából már tudtam, hogy melyik másik részhez fogom társítani, de igazából a vágás folyamán alakult ki, hogy mely jelenetek működnek a legjobban. Végül hiába voltak nagyon hasonlóak a promptok, a képek színei még nagyon elmásztak egymástól, szóval az egészet color gradeltem After Effects-ben, kapott még mindenféle óvatos effektet, zajt, ami végül nagyon szépen összehozta egy világba a képeket.”

Köszönjük, és várjuk a további versenyzőket!

Published October 26, 2022.