Electronic Beats Hungary

Kopogtasson az ajtódon ez a dél-afrikai újhullámos klubzene

Gqomnak hívják a műfajt, ami a kora 2010-es években bontakozott ki a Dél-Afrikai Köztársaság harmadik legnagyobb városában, a félmilliós lakosú Durbanban, és arról ismerszik meg, hogy lecsupaszított, nyers, repetitív, sötét, de alapjaiban mégis furcsán puha – ezekkel a karakterjegyeivel pedig igazi vudumágiába képes hajszolni az ember agyát, már ha fogékony az ilyesmire. És egyébként klubzenének lett kitalálva, de nem négynegyed alapokon nyugszik (már abban az értelemben, ahogy mi a house-t és a technót négynegyednek mondjuk).

Az egyik úttörője Lwazi Asanda Gwala, azaz DJ Lag, akire már annyira figyelgetnek fel a világban, hogy Beyoncé filmzene-lemezén, a The Lion King: The Giften kollaborált is a szupersztár énekesnővel. És most kijött egy új klippel, amit címkézzünk fel nyugodtan a nap videójának:

Ez a zene amúgy a Fractal Fantasy (ebben is érdemes elveszni!) társalapítójával, Sinjin Hawke-kal való együttműködés, és Lag hamarosan megjelenő debütáló albumáról, a Meeting With The Kingről esett le, és Hawke túlvilági-kitekert sound designját vegyíti Lag okos dobmunkájával.

Ami Hawke szerint nem mindennapi:

“Van valami különleges abban, ahogyan Lag az ütősökhöz nyúl. Kemények és karakteresek, ugyanakkor mégis minimalisták és nagy terekben járnak.”

A Raptor videójáról is essen pár betű, azt a johannesburgi Travys Owen rendezte, aki a szereplőket úgy akarta reagáltatni a zenére, amilyen energikus maga a zene is. “Nagyon vonz, ahogy az agresszív mozgás bizonyos szempontból gyönyörű bír lenni. Ez a videó számomra nagyon lecsupaszított, ha a komplexitást nézzük – hasonlóan az általam készített képekhez, ahol teljesen lecsupaszítok mindent, és csak az emberi formákat és a fényt használom a vizuális hangulat és érzés megteremtéséhez.”

A videót nézzük itt fent, a gqom műfajjal pedig ismerkedjünk ebben a Spoti playlistben!

Published December 07, 2021.