Electronic Beats Hungary

Dokufilm készült az afrikai műfajról, ami mellett még a hard techno is altatódal

Ha azt mondjuk, hogy modern tánczene a 21. században, akkor rögtön mindenki az európai klubélet irányába csettint, viszont amint ez megtörténik, jó, ha tudjuk, hogy máris nem bontjuk ki a teljes igazságot.

Afrika klubzenei élete tudniillik ugyancsak nagyot megy az elmúlt években, nem utolsósorban a kontinens legismertebb, ilyen kortárs zenei irányokat boncolgató fesztiváljának, az ugandai Nyege Nyegének köszönhetően, ahova egyszer már a Boiler Room is kiköltözött (érdemes megnézni ezeket a videókat itt annak, aki képet szeretne kapni ennek a miénknél háromszor nagyobb kontinensnek az újhullámos zenéiről, amik persze többnyire a régi helyi tradíciókból merítenek).

Tanzánia hipersebességre kapcsolt házi műfaja, a singeli is leginkább itt mutatkozhatott bea világnak, ami bár a legtöbbünknek nyilvánvalóan ismeretlen, érdekes, hogy a gabbert is meghazudtolóan elsöprő tempója (180-300 BPM, helló!) ellenére ez a stílus a keleti-afrikai országban már annyira mainstream, mint Drake bármelyik fejlett államban.

Ezért is remek dolog, hogy az NTS Radio, amit egyébként is érdemes hallgatni-követni, csinált egy összefoglaló jellegű négy perces kisfilmet erről a burjánzó szcénáról:

Ez a kis etűd egyben felvezetője egy duplavinyles válogatásnak a Nyege Nyege Tapestől (a feljebb emlegetett fesztivál kiadója), ami tövig merít bele a singeli világába, és szeptember 17-én érkezik meg. Minden trekk a tanzániai fővárosban, Dar Es Salaamban található singeli stúdióban, a Pamoja Records főhadiszállásán készült, szóval autentikusabb nem is lehetne.

Akit kíváncsivá tett a fenti film, már írhatja is be a dátumot!

Published August 10, 2021.