Electronic Beats Hungary

Jól áll az ipari technónak a divatbemutató

Vagy fordítva. Így vagy úgy, módfelett király dolog, hogy számos gépzenész – Juan Atkinstól Burialig – után már a Giant Swan is írt a kifutóra zenét, konkrétan az Acne Studios jövő évi kollekciójának bemutatójára.

Nehéz elmenni a magát “bristoli agresszív dance duóként” aposztrofáló Giant Swan pörölycsapás-erejű, EBM hatásokból vastagon repetázó, fémes szájízeket maga után hagyó dolgai mellett. Láthatóan mára a divatszakma kreatívjai sem rohannak el mellettük, annyira nem, hogy felkérést kaptak a stockholmi alapítású Acne Studiostól: ugyan már írjanak zenét a jövő évi tavaszi és nyári gönceiket felvonultató divatshow-ra.

A legnagyobb divatházak nem csak a ruháik lehengerlő látványára, de arra is odafigyelnek, hogy a kifutón a merészségüket kellően progresszív zeneválasztással is kidomborítsák, ilyen szempontból inkább csodálkoznivaló, hogy az angol páros iparias-futurista kísérleti technójára még csak most csapott le valaki.

Giant Swanék elmondása szerint e-mailben történt a kollab, küldtek nekik rengeteg fotót akkor még folyamatban lévő ruhakoncepciókról, textúrákról és színekről, illetve felvázolták nekik a séta makettjét, így kaptak egy elképzelést arról, hogy a zene fizikailag hogyan fog létezni az eseményen.

“Gyakran kapjuk azt a jelzőt, hogy fémes és ipari vonalon mozgunk, pedig nem feltétlenül ez az, amire törekszünk, de valahogy természetesen haladunk inkább ebbe az irányba. És jó, hogy ezt valaki egy másfajta kreatív látásmódon át újra alkalmazza”

  • nyilatkozta Robin Stewart, a duó ötven százaléka a Dazed-nek.

 

Robin hozzátette még, hogy szerinte a ruhák sok szempontból tényleg tükrözték a hangzást, mert “eléggé unortodoxok voltak, de ugyanakkor nagyon úgymond gazdaságosak is. Mint például a kabáthoz csatolt táska; még a saját táskádat sem kell tartanod! És a színek egyszerűsége is. Minden nagyon központi volt a testhez.”

A másik fél, Harry Wright szórakoztatóan szürreálisnak találta, hogy ennyi híres ember közé vegyülhettek.

“Azt hiszem, az én és a haverjaim jelenléte drasztikusan lerántotta az átlagbért a teremben. Az a gondolat pedig, hogy Rosalía meg Kylie Jenner szó szerint arra kényszerül, hogy tíz percen keresztül minden egyes keveretlen dobhangot végighallgasson, elég vicces.”

Robin szerint egyébként Kylie tappogott a lábával, szóval ez is pipa.

Published October 13, 2023.