Electronic Beats Hungary

Miért nem táncolnak úgy az emberek, mint régen?

Amikor az elektronikus tánczene még csak csillogó szemű bébi volt, egy újdonság Amerikában, a táncosok ugyanolyan komolyan vették a mesterségüket, mint a dj-k. Ami kialakult, az house tánc néven vált ismertté, és az önkifejezést, a személyiséget éppúgy előtérbe helyezte, mint az izmokat rendesen igénybe vevő technikát.

Loftnak hívták azt a New York-i klubot, ami sokak szerint

lerakta a ma ismert klubozás alapjait,

a tulajdonosa pedig az addig ismert, kommersz, koktélos helyekkel szemben nem árult alkoholt, és csak meghívásos alapon lehetett ott megjelenni. Invite only, baby. Nem csoda, hogy Alex Rosner, a világ első dj-keverőjének feltalálója és a hetvenes évekbeli diszkóéra legismertebb hangmérnöke úgy jellemezte a helyet, hogy “az emberek hatvan százaléka fekete és hetven százaléka meleg volt… Keveredtek szexuális orientációk, bőrszínek, társadalmi csoportok, egy igazi mix volt, amiben a zene volt a közös nevező.”

És ebben a közegben pattant rügybe a house-tánc, amiről szól most a Resident Advisor friss és fogyaszthatóan rövid dokufilmje, és amiből érdemes felszívni egy jókora adagnyi vibeot.

…meg azt a tudást is, hogy a house-tánc egyáltalán nem tűnt el, legfeljebb kevesebb fény hullik rá a nagy óriástestvér, a techno és annak rendezvényei mellett. És ne feledjük azt sem: azért, mert mellettünk csak lépegetnek a klubban, mi még felrobbanthatjuk a táncteret.

Published July 23, 2021.