Electronic Beats Hungary

Miért nem táncolnak úgy az emberek, mint régen?

Amikor az elektronikus tánczene még csak csillogó szemű bébi volt, egy újdonság Amerikában, a táncosok ugyanolyan komolyan vették a mesterségüket, mint a dj-k. Ami kialakult, az house tánc néven vált ismertté, és az önkifejezést, a személyiséget éppúgy előtérbe helyezte, mint az izmokat rendesen igénybe vevő technikát.

Loftnak hívták azt a New York-i klubot, ami sokak szerint

lerakta a ma ismert klubozás alapjait,

a tulajdonosa pedig az addig ismert, kommersz, koktélos helyekkel szemben nem árult alkoholt, és csak meghívásos alapon lehetett ott megjelenni. Invite only, baby. Nem csoda, hogy Alex Rosner, a világ első dj-keverőjének feltalálója és a hetvenes évekbeli diszkóéra legismertebb hangmérnöke úgy jellemezte a helyet, hogy “az emberek hatvan százaléka fekete és hetven százaléka meleg volt… Keveredtek szexuális orientációk, bőrszínek, társadalmi csoportok, egy igazi mix volt, amiben a zene volt a közös nevező.”

És ebben a közegben pattant rügybe a house-tánc, amiről szól most a Resident Advisor friss és fogyaszthatóan rövid dokufilmje, és amiből érdemes felszívni egy jókora adagnyi vibeot.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

…meg azt a tudást is, hogy a house-tánc egyáltalán nem tűnt el, legfeljebb kevesebb fény hullik rá a nagy óriástestvér, a techno és annak rendezvényei mellett. És ne feledjük azt sem: azért, mert mellettünk csak lépegetnek a klubban, mi még felrobbanthatjuk a táncteret.

Published July 23, 2021.