Electronic Beats Hungary

Honey Dijon új kollekciója tisztelgés a nyolcvanas évek New York-ja előtt

Honey Dijon akkora formátum a mai elektronikus tánczenében, mint a Louis Vuitton a divatban. Innen indulva nem is sokkoló, hogy a nevezett divatháznak, pontosabban az annak (majd pedig a Dior-nak) dolgozó Kim Jones tervező felkérésére készített soundtrackeket divatbemutatókra. Valójában nagyon is otthonos közege a fashion world, pont, mint a klubok dj-pultjai: többször járt Virgil Abloh kifutóján az Off-White-nál, és szinte bérelt helye van a világ divatheteinek első soraiban.

2017-ben aztán lemezezett a Met gála afterpartiján, ami után remek csevejbe bonyolódott Adrian Joffe-vel, a Comme des Garçons fejével, a beszélgetés pedig végérvényesen irányba állította az ötletét, amit addig csak lazán kerülgetett fejben: hogy elindítsa saját ruhamárkáját.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

“Az elmúlt években láthattuk, hogy újradefiniálódik, mit jelent designernek lenni. Sokan dolgoztak már a divatszakmában, akik technikailag nem divattervezők, de vízióik voltak” – mondta Honey Dijon a VOGUE-nak.

“Nem igazán beszélt viszont senki eddig a fekete queer kultúráról, a chicagói house zene gyökereiről a divatban, én pedig mindezt megéltem. Akkor miért ne próbálhatnám meg?”

2019-ben pedig már ki is jött – a Dover Street Market égisze alatt, Joffe atyai támogatásával – a nemesen egyszerű elnevezésű Honey Fucking Dijon kollekció, amiben az áramvonalas HFD-logóval díszített pólóktól kezdve a szuperhip USB-tartókon át a dj-knek szánt bőrlemeztáskákig mindenféle szépséget fel lehetett fedezni.

“Mint a legtöbb szubkultúrában, az öltözködés Chicagóban is jelezte, hogy a mozgalom része vagy, hogy milyen klubokba jártál, milyen emberekkel lógtál együtt” – magyarázta a saját ruhák piacra dobásának okait a világhírű transz lemezlovas, aki egyébként saját maga is az éjszakai élettel kapcsolatos bő 30 ezer könyvből, magazinból, tárgyakból, relikviákból álló gyűjteményt halmozott fel a mai napig berlini otthonában. És különösen rajong azért, hogy mennyire merészen kísérletező korszakba jutott mára a kortárs kultúra és a divat:

“Azt szeretem az új generációban, hogy lerombolják a ruhák körül keringő normákat, hogy melyiket kinek szánták, és inkább megteremtik a saját nyelvüket.”

Nem csoda, hogy új, hatodik kollekciójában a nyughatatlan kreatívra, Keith Haringre szegezte tekintetét.

Haring vonalrajzos alakjaival örökre beleégett a világ kollektív urbánus retinájába, Dijon pedig az ő hagyatékát kezelő szervezettel dolgozhatott együtt az overálokon, farmerdzsekiken, poncsókon, pólókon. Ahogy mondja:

“Bárhol volt épp a világban, Keith vasárnap mindig hazarepült New Yorkba, hogy a Paradise Garage-ba* menjen. Olyan volt ez neki, mintha templomba járna.”

(*a house zenét meghatározó amerikai klublegenda)

Adta magát, hogy Dijon ezekkel a szettekkel a vizuális géniusznak éppen ezt az oldalát domborítsa ki, ami eddig nem volt különösebben ismert a világ előtt, egyúttal szem előtt tartva Haring ideológiáját az akkoriban mélyen elitista keleti parti metropoliszban, ami az árral szembemenve épp azt üzente: a művészet mindenkié.

És ha ez mind nem volna elég, egy izgi fact a végére: a hírek szerint Honey Dijon két dalt is készített Beyonce következő albumára, ami még 2022 első felében várható.

Published March 31, 2022.