Electronic Beats Hungary

Három évtized alatt ismét csúcson a vinyleladások

Legalábbis Angliában, mert onnan jött a Brit Hanglemezipari Szövetség kutatása, ami azt mutatta ki, hogy idén több mint ötmillió bakelitlemezt adtak el a szigetországban, ami 8 százalékos növekedést jelent a 2020-as adatokhoz képest. Ez már a 14. egymást követő év, amikor a formátum eladásai növekedtek, és idén az összes eladott album 23 százalékát már a jó öreg csillogó fekete lemezek tették ki. A növekedés annak ellenére jött össze, hogy egyre aggasztóbbak a présüzemek szokásos késései és a vinylgyártás növekvő költségei.

Az átrendeződés mindenesetre egyértelműnek látszik: ismét hip dolog a tűvel való barázdabillegetés, az emberek elkezdtek venni otthonra lemezjátszókat, azokra meg lemezeket. Kíváncsiak lennénk, itthon vajon mire jutna egy hasonló kutatás, de ilyenről nincs tudomásunk.

Egyébként az ABBA visszatérő albuma, a Voyage volt az Egyesült Királyságban a legnagyobb példányszámban eladott bakelitlemez, míg Adele 30 című albuma és Amy Winehouse Back To Black című legendás lemezének újrakiadása szintén a top szekcióban volt.

Aki kíváncsi a teljes elemzésre és adathalmazra, annak erre tessék.

Published December 29, 2021.