Electronic Beats Hungary

Nem vagy egyedül: fontos klip született a depresszióról

A berlini GHEIST duó We Are Not Alone című számához forgatott egy videót, amit lehetőség szerint mindenkinek meg kellene néznie. A depresszióról szól ugyanis, amit bátran nevezhetünk népbetegségnek: becslések szerint világszerte 300 millió, reprezentatív hazai mintán történt felmérés szerint pedig 700 ezer magyar ember szenved tőle. Gyakran úgy, hogy nem is tudjuk az illetőről, micsoda mindennapi szenvedéseket él át.

A két német zenész egyébként maga is személyesen érintett: nemrég, a világjárvány közepén veszítették el turnémenedzserüket.

“Ebből a fárasztó és furcsa elmúlt 18 hónapból úgy tűnik, van egy téma, ami mindig is körülöttünk volt, de most súlyosabbnak tűnik, mint valaha. Elszigetelődtünk, és megnőtt a veszélye annak, hogy depresszióba essünk. Szívügyünk, hogy beszéljünk erről a szomorú jelenségről: elveszítettük egy közeli barátunkat, aki öngyilkos lett, és senki sem látta előre.

– írják a klip körülményeiről, hozzátéve: művészként kötelességüknek tekintik, hogy rámutassanak a problémára, és egy segítsenek megteremteni egy biztonságos helyet, ahol bárki megnyílhat, és ahol végre destigmatizálhatjuk a mentális betegséget, mint olyat.

És valóban: szégyellni nem kell, ha valaki rosszul érzi magát, segítséget kérni pedig szabad, sőt.

“Hamarosan nyakig a télben leszünk, és a társadalom még mindig a járványidőszakot nyögi. Érzékennyé kell tennünk magunkat azok számára, akiknek szükségük van arra, hogy lássák őket, és gondoskodnunk kell arról, hogy senki ne érezze magát magára hagyva. Vigyázzunk egymásra, és szánjunk időt arra, hogy meghallgassuk a másikat – mert nem vagyunk egyedül”

– írták még a videó alatt.

Ha rosszul érzed magad, vagy tudsz bárkiről a környezetedben, aki így érez, akkor ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásodat a 116-123 telefonszámon – illetve érdemes felkeresned ezt az oldalt is.

Published December 27, 2021.