Electronic Beats Hungary

Grimes kilobbizott a Spotifynál egy új műfaji megnevezést

Ami végre alkalmazható az ő zenéire is. Még 2019-ben dobta be az ötletét a Twitteren, hogy az ethereal (magyarul: éteri, földöntúli) nem csak egy sima zenei minőségjelző, de egy stílusmegjelölés kellene, hogy legyen.

“Állandóan megkapom, hogy Grimes nem illeszkedik egyetlen ismert formátumba vagy műfaji keretbe sem, ezért nem kerül fel playlistekbe vagy a rádióba. Szerintünk elég széles a nemzetsége azoknak az amatőr művészeknek, akik saját zenéjüket írják, és akár még a saját videóikat is rendezik, gyakran erős fantasy, sci-fi vagy irodalmi elemekkel megszórva azokat… Amik jellegüknél fogva éteriek, futurisztikusak, nem evilágiak. Lehet, hogy ez nem egy műfaj, de akár lehetne is!” – írta akkor a kanadai, már egyre kevésbé underground sztár, aki mostanában persze leginkább az Elon Muskkal folytatott frigyével került be a napi sajtóba.

Úgy tűnik, két év elteltével a fohász meghallgattatott, mert Grimes saját playlistjén túlmenően a Spotify most végre tényleg megcsinálta az Ethereal lejátszási listát, aminek szerkesztésébe persze magát az ötletgazdát is bevonták:

A leírásában pedig az ezúttal kurátorrá előlépő Grimes szavai állnak:

“Fejet hajtva az erős pop-elemekkel és az egyetemes szépséggel felruházott kísérletező kedv előtt.”

A jó hétórás playlist száznál is több dalt tartalmaz olyanoktól, mint Björk, Yves Tumor, Kelsey Lu, FKA Twigs, Arca, Blood Orange, Eartheater vagy a Purity Ring, de még olyan örök és időtlen nagyságok is felkerültek, mint Kate Bush vagy a Massive Attack.

Aki tehát nagyon éli a megszokottól elrugaszkodottabb popot, annak már meg is van a napi betevője. Az, hogy innentől majd a kritikusok és a zenei törikönyvek is alkalmazni fogják a megjelölést, már kérdésesebb.

Kövess minket itt is, ott is ✨

Published April 07, 2021.