Electronic Beats Hungary

Avicii-ről emlékezik meg a Google az öngyilkosság-megelőzési héten

A svéd szupersztár dj-t milliók követték és rajongták élete során, de ezek a milliók a legkevésbé sem tudtak arról, hogy idoljuk mennyire mélyre ható mentális problémákkal küszködik – ezzel a világ csak 2018 tavaszán szembesült, amikor a zenei magazinok felületeit elárasztották az öngyilkosságáról szóló hírek (később mi is írtunk róla egy nagyobb lélegzetvételűt, körbejárva a jelenséget, és azt, hogy mit tanulhatott a világ tőle).

Avicii rávilágított az elektronikus zenei világot beárnyaló mumusra, amiről eddig senki nem szívesen vett tudomást, hiszen a szcéna zászlaján lobogó, kötelező örömöt sulykoló hedonizmus ezt nem tette lehetővé – egyszerűen paradox, de minimum ciki volt a partikultúrában rosszul éreznie magát az embernek, különösen a menő és keresett előadóknak.

Ezért is dönthetett úgy a Google, hogy szeptember 8-án szerdán, amikor a svéd zenész éppen a harminckettedik születésnapját töltené be, őt emeli ki a Doodle-ben (vagyis aki a Google keresőjét keresi fel, az ő alakjával fog találkozni).

A választás nem véletlenül esett az (amúgy amerikai kezdeményezésként létrejött) öngyilkosság-megelőzési hétre, a tech-cég ezzel igyekszik elősegíteni a mentális egészséggel kapcsolatos nyílt párbeszédet. Amire szükség is van: az Egészségügyi Világszervezet szerint évente több mint 700 ezren követnek el öngyilkosságot, ami negyven másodpercenként egy ember halálát jelenti.

Ha rosszul érzed magad, vagy tudsz bárkiről a környezetedben, aki így érez, akkor ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásodat a 116-123 telefonszámon – illetve érdemes felkeresned ezt az oldalt is.

Published September 07, 2021.