Electronic Beats Hungary

Szétvertek egy illegálbulit a francia csendőrök a hangcuccal együtt, egy bulizó elveszítette a kezét

Ha valaki meséli, hogy 2021. nyarán, a szabadság, egyenlőség, testvériség mottóját a világnak adományozó országban ilyen módon esik neki a karhatalom egy rakás fiatalnak, akkor biztosan azt hinném, hogy viccel. Csakhogy mára soktucat cikk számolt be a döbbenetes akcióról.

A nyugat-franciaországi Redonban, egy lóversenypályán rendezett rave-en szórakozott 1500 ember (két nappal a korlátozások tervezett feloldása előtt), amikor is közel négyszáz csendőr rohanta le őket, az erőszakba torkolló összecsapások pedig hét órán át tartottak.

Fotó: Associated Press Fotó: AFP

Míg a rendezvény szervezői szerint az egyenruhások a párbeszéd helyett rögtön az erőszakot választották könnygázgránátok bevetésével, Emmanuel Berthier helyi prefektus az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy Molotov-koktélok, a pétanque játékhoz használt fémgolyók és téglák repültek a csendőrök felé, akik közül szintén többen megsérültek.

“Háború volt”

– mondta Flo, egy huszonkét éves fiú a France24-nek, aki részt vett az eseményen. A helyzet annyira súlyos volt, hogy Gerald Darmanin belügyminiszter lemondta a saját programjait, hogy rendszeresen tájékozódhasson a szituációról.

A bulit ráadásul egy fiatal emlékére tartották, aki két évvel ezelőtt a közeli Nantes városában a Fete de la Musique nevű hasonló eseményen vett részt: Steve Maia Canico akkor a Loire folyóba esett, miután a rendőrség bevonult, hogy feloszlassa a partit. Holttestét egy hónappal később találták meg.

A felek egymást hibáztatták az erőszakért, de sokatmondó tény, hogy előkerültek videók, amik azt mutatják be, hogy a csendőrök a hangrendszernek is nekiestek szétverni azt.

Mindez egy helyi jogász, Marianne Rostan szerint jogellenesen történhetett, mert bár létezik egy olyan törvény, amely alapján a rendőrség a bírósági ítélet előtt már önhatalmúlag megsemmisíthet eszközöket, de csak abban az esetben, ha az ügyész úgy dönt, hogy azok “veszélyesek, károsak vagy illegálisak. Amely feltétel azonban hangtechnikai eszközök esetén abszolút nem állhat fenn” – mondta.

Mi pedig inkább nem mondunk semmit, legfeljebb annyit, hogy

>:(((((((((((((((((

Published June 21, 2021.